Svenske 35-åringen: Så blev jag miljonär innan 30 - och pensionär innan 40

"Alla som bor i Sverige och har ett hyggligt jobb kan bli miljonärer."

Vägen mot rikedom blev en uppskattad blogg. Nu har pseudonymen Miljonär innan 30 samlat sina bästa tips till de som vill följa i fotspåren. Här nedan följer ett utdrag ur boken Miljonär innan 30 och pensionär innan 40 som sammanfattar innehållet. Boken är skriven av en anonym författare, som är drygt 35 år och bor i Stockholm.

1. Krångla inte till det
Inse att alla som bor i Sverige och har ett hyggligt jobb kan bli miljonärer. Du behöver inte starta ett unikt företag, uppfinna något eller vinna på lotto. Vanligt lönearbete där du sparar en del av lönen varje månad fungerar utmärkt! Krångla inte till det eller vänta på bättre tillfällen eller affärsidéer som ska göra dig rik. Dessa storslagna drömmar kan du utveckla när du redan har en ekonomisk trygghet som bas.

2. Gå din egen väg
Strunta i vad omvärlden anser normalt. De flesta blir inte miljonärer innan 30 eller pensionärer innan 40. Du måste se på konsumtion och sparande på ett annat sätt än genomsnittet. Ta egna och aktiva val kring vad som ger dig bästa och lyckligaste livet långsiktigt. Köp inget för att alla andra anser sig ha råd med det.

3. Älska sparande
Gör sparandet till ett intresse och något du är stolt över och som du tycker är roligt. Du behöver inte berätta för alla du träffar hur många procent av lönen du sparar, men det kan vara kaxigare och roligare att säga att jag går hem efter två öl nu för jag tänkte bli miljonär innan 30. Jämfört med att säga att jag går hem efter två öl för jag har inte råd med den tredje.

Träffa andra likasinnade som delar ditt intresse!

4. Börja redan idag, om du inte redan gjort det.
Tiden går mycket fortare än vad du tror. Tiden och avkastningen är dina starkaste medhjälpare på jakten efter ekonomiskt oberoende. Så sätt igång redan idag, annars har det snart gått 10 år och du ångrar att du inte satte igång direkt för 10 år sen.

Du kommer förmodligen ha din första miljon snabbare än vad du vågar hoppas.

5. Lita på aktiemarknaden
Våga tro att aktiemarknaden fortsätter fungera ungefär som den gjort historiskt. Det vill säga att köpa regelbundet och sprida riskerna och följa genomsnittet via indexfonder räcker långt. Skulle jordens företag sluta utvecklas och aktier vara en dålig investering på 20-30 års sikt är det inte bara vi som har aktier som får problem utan då har hela jordens utveckling troligtvis stannat av.

6. Gör några lagom hårda hundår
Jobba lagom hårt och visa framfötterna på jobbet. Försök få upp lönen för att kunna öka sparandet. När du väl fått upp lönen lite är det svårt att sänka dig.

Kör några extra sparsamma år för att kickstarta ditt sparande. Men tänk på att sparande är en långsiktig aktivitet. Det är ingen mening att pressa sig för hårt varken med jobb eller sparande enstaka år och bli utbränd eller vantrivas under tiden. Hitta en nivå du klarar att hålla minst 10 år.

7. Hata att bli lurad
Betala aldrig mer än vad du behöver för något. Se det som att någon lurar dig och sen skrattar åt dig bakom din rygg så fort du betalar för mycket. Byt bort de dyra fonderna, hitta det billigaste elbolaget, tänk att tjejen i kassan skrattar åt dig när du gått ut ur butiken med märkeskläderna där du betalat för ett varumärke snarare än ett plagg.

Tänk att om något går att köpa billigare någon annanstans blir du per definition lurad.

Lycka till på din resa mot ekonomisk frihet!

Fotnot: Boken ges ut av Sterners förlag där signerade exemplar kan köpas.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.