Karriärexperten: Här är 5 saker du faktiskt borde ljuga om på jobbintervjun

Det är sällan en bra idé, men här är lögnerna som faktiskt hjälper dig på jobbintervjun.

Att ljuga är sällan en bra idé, särskilt inte på en jobbintervju. Men det finns vissa mildare lögner som faktiskt kan gynna dig i rekryteringsprocessen, enligt karriärexperten Peter Harris, chefredaktör på jobbsajten Workopolis.

"Det finns definitivt några lögner som du kommer behöva dra för att bli anställd” säger han till Business Insider, men höjer samtidigt ett varningens finger.

”Du ska självklart inte ljuga om dina färdigheter, din utbildningsnivå eller var du jobbat, det är ingen idé att bli anställd för ett jobb du inte kan utföra."

1. "Jadå, jag har bara jobbat på dessa tre bolag."

"Om du har jobbat någonstans under en väldigt kort tidsperiod eller där det slutade i en konflikt - exempelvis om du blev avskedad eller brände broar under den din sista tid där - skriv inte upp den arbetsplatsen på ditt cv", säger Harris till Business Insider. "Ett cv behöver inte innehålla allt du någonsin har gjort. Det är en marknadsföringsprodukt för det jobb du vill ha. Så skriv bara upp de relevanta och bra erfarenheterna."

2. "Jag tyckte jättemycket om alla på mitt förra jobb."
Detta är med största sannolikhet inte sant, men ingen vill lyssna på när du klagar på dina före detta kollegor. "Istället ska du säga att det var ett privilegium att jobba med så bra personer, allt annat kommer göra att du låter som en person som själv kan vara ett problem på arbetsplatsen."

LÄS ÄVEN: 5 vänner du ska ha om du vill ha en bra karriär

3. "Mina intressen är att läsa, resa, ägna mig åt välgörenhet..."
Alla vet att du gillar att titta på film och äta popcorn, men det kanske inte är läge att prata om det nu? "Om du bestämmer dig för att skriva upp intressen på ditt cv överhuvudtaget eller pratar om dem under intervjun se till att de intressen du pratar om faktiskt kan kopplas till det jobb du söker eller den kultur som finns på den arbetsplatsen", säger Harris till Business Insider. "Ser du på hemsidan att företagets anställda brukar cykla tillsammans? Då är du intresserad av att cykla."

4. "Min förra chef var jättebra"
"Säg att din gamla chef var en bra ledare och att du lärt dig mycket från denne. Att snacka skit om din gamla chef gör att det verkar som att du kommer snacka skit om din nya också."

5. "Jag överväger att lämna mitt jobb för det här verkar vara en för bra möjlighet att säga nej till."
Du har troligtvis en annan anleding till att lämna ditt nuvarande jobb, kanske har du problem med chefen eller vill höja din lön? "Men det är inte det du ska säga. Berätta istället för din potentiella nya chef att du vill ha det nya jobbet för att det är ett rimligt steg i din karriär och för att du verkligen tycker om företaget."


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST