H&M:s hemlige makthavare: Är han på väg att bli klädjättens nya vd?

Möt H&M:s hemlige makthavare som kan vara näst i tur att basa över klädkedjan.

H&M:s hemlige makthavare Fredrik Olsson är chef för alla H&M:s 3 962 butiker.

41-åringen, som har jobbat på H&M hela sitt arbetsliv, har som uppgift att tackla sämre tillväxt än väntat och lyfta e-handeln. Nu pekas han ut som kandidat för att bli klädjättens nya koncernchef, skriver DN.

"Det har varit rykten om att Karl-Johan Persson ska sluta. Han är en av de vd:ar som suttit längst på sin post på Stockholmsbörsen, trots att han fortfarande känns ung. Fredrik Olsson skulle kunna vara en efterträdare".

Det säger Di:s aktieanalytiker Ulf Peterson.

Till skillnad från den nuvarande koncernchefen kommer Fredrik Olsson från en blygsam bakgrund och har efter studierna i maskinteknik och ekonomi genom sig upp genom leden i H&M, efter att ha börjat som controller på inköpssidan. 

När H&M:s övriga varumärken (Cos, & Other Stories, Monki, Cheap Monday, Weekday och H&M Home) fick en egen chef under kategorinamnet New Business fick alla H&M-butiker en egen chef – och i det tysta blev Fredrik Olsson plötsligt en makthavare i Sveriges tredje största bolag, sett till omsättning.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.