Volvos ägare köpte just upp Storbritanniens hetaste sportbilsmärke – det här ska de göra tillsammans

Nu får Volvo Cars sällskap i stallet.

Volvo Cars ägare Zhejiang Geely förvärvar 49,9 procent av aktierna i den förlusttyngda malaysiska biltillverkaren Proton Holdings från DRB-Hicom. Som en del i affären köper Geely även hela innehavet i brittiska sportbilsmärket Lotus.

En affär har varit på gång ett tag och både Geely och franska PSA Group har tidigare pekats ut som intressenter.

Proton var från början tänkt att stärka bilden av Malaysia som ett modernt industriland men den drömmen har inte besannats. Proton är nämligen i ett svårt ekonomiskt läge trots att man fått över 3 miljarder dollar i subventioner sedan starten 1983.

Nu är tanken att Proton ska få nytt liv med Geely som ny storägare. Ett slutgiltigt avtal vänts undertecknas i juli uppger DRB-Hicom.

Geelys planer är att utforska hur de olika varumärkena kan jobba tillsammans.

”Avtalet lägger grunden för ett bredare ramverk för både Geely och Proton och Lotus för att utforska synergier inom forskning och utveckling, tillverkning och marknadsnärvaro” uppger Geely, enligt AFP.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant