Folk dömer dig på bara några sekunder – här är egenskaperna som räknas, enligt forskare

Gör ett bra intryck direkt - om du fixar de här 11 egenskaperna.

Det tar tre sekunder för en person du aldrig tidigare träffat att avgöra om de gillar dig – om de vill anställa dig eller göra affärer, enligt karriärexperter.

Skräddarsydda kläder och ögonkontakt är några saker du själv kan styra över och som ger andra ett positivt första intryck av dig som person, skriver Business Insider.

Här är de 11 egenskaperna som räknas när folk får en uppfattning om dig på bara några sekunder, enligt forskare.

Om du är tillitsfull
Det tar en tiondels sekund för en person att bestämma sig för om den litar på dig eller inte. En studie vid Princeton University gav en grupp 100 millisekunder att bestämma sig för de uppfattade en person som tillitsfull eller inte – och resultatet blev detsamma som för den grupp som fick fundera hur länge de ville.

Om du har status
Den tid det tar för en person att gå fram till dig är allt som behövs för att ta ett beslut om huruvida du har hög status. En Nederländsk studie visade att personer som bar märkeskläder uppfattades vara rikare och ha mer status än personer som inte bar märkeskläder.

Om du är smart
När du precis inlett en konversation med någon har de redan beslutat sig för om du är smart eller inte. En studie vid Marymount University visade att personer som tittade på den de pratade med uppfattades som betydligt mer intelligenta.

Om du är dominant
Det räcker med att någon ser ditt hår för att den ska ta ett beslut om huruvida du är dominant eller inte. I en studie vid University of Pennsylvania visade det sig att män som rakat av sitt hår sågs som mer dominanta än andra.

Om du är framgångsrik
Dina kläder är avgörande för om du uppfattas som framgångsrik. En brittisk-turkisk studie lät personer titta på bilder av män i konfektionskostymer och män i skräddarsydda sådana. Männen med de skräddarsydda kostymerna uppfattades som betydligt mer framgångsrika än de andra.

Om du är nära en befordran
Hur väl personer runt om dig tror att du presterar på jobbet avgörs också av din klädsel. En studie har visat att män som bär business-kläder uppfattas som om de presterar bättre på jobbet, tjänar mer pengar och är närmare en befordran än män som bär mer avslappnade kläder.

Om du är äventyrslysten
Det krävs bara att du går några meter på en gata för någon ska besluta sig för om du är äventyrslysten person. En studie visade att personer som går med avslappnade steg ses som extroverta och äventyrslystna – medan person med snabbare och mer klippande steg sågs som neurotiska.

Om du är aggressiv
Det tar 39 millisekunder för en person att avgöra – och ha rätt – angående hur aggressiv du är som person. I en studie fick kvinnor titta på bilder av män som spelade datorspel och kunde på ett korrekt vis avgöra hur aggressiva de var i sitt agerande.

Om du är extrovert
Det tar 50 millisekunder för en främling att på ett korrekt vis avgöra om du ser dig själv som en extrovert person. I en studie av en tysk forskare visade det sig att personer som tittade på fotografier av människor genast kunde avgöra vem som var extrovert och vem som inte var det. Extroverta är nämligen enkla att få ögonen på, de ler oftare och framstår som mindre reserverade.

Om du är en kompetent ledare
En person du aldrig tidigare träffat avgör om du är maktfull genom att sammanväga hur dominant samt hur moget till ansikte ser ut att vara. I en studie där respondenterna fick titta på bilder av 100 chefer på framgångsrika advokatbyråer visade det sig även att de hade rätt – personerna som upplevdes som maktfulla ledde de mest lönsamma byråerna.

Om du är plikttrogen
En snabb titt på en bild är allt som krävs för att avgöra om du är en plikttrogen person eller inte. En studie vid University of Liverpool visade att personer som ser sig själv som plikttrogna sticker ut.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST