CV-experten: Gör aldrig de här 9 sakerna - då ratas du direkt

Här är misstagen som många gör, men ingen gillar. Läs listan innan du skriver ditt nya CV.

Det är vissa irriterande misstag som ständigt återkommer på jobbsökandes CV:n.

Det säger CV-proffset Tina Nicolai som driver karriärtjänsten Résume Writers’ Ink, och har sett över 40 000 CV:n under de senaste åren.

Gör du för många små misstag blir det lätt för rekryterare att lägga din ansökan åt sidan, oberoende av dina professionella meriter. Här är de största misstagen jobbsökare vanligtvis gör enligt Tina Nicolai, skriver Business Insider.

Slarv
”Att vara slarvig är det största misstaget jobbsökare gör. De är inte uppmärksamma på detaljerna.”

För långa sammanfattningar
För många adjektiv, en formell ton och överdriven längd är gör att dina sammanfattningar börjar kännas som ett kapitel i en roman – när det är bättre att göra en kort och koncis punktlista med utvalda bedrifter.

Du glömmer ange kontaktuppgifter
Även om detta kan verka självklart slarvar många jobbsökande med att placera kontaktuppgifterna så att de är lätt att hitta. "Sätt ditt namn, nummer, mejladress och länk till din Linkedin-profil högst upp på sidan" säger karriärexperten Tina Nicolai.

För många modeord
Modeord, eller Buzzwords, är en lathetsfaktor enligt Tina Nicolai. Skriv inte att du ”tänker utanför boxen”, är en ”lagspelare” eller ”bra på att kommunicera” – förmedla det i mer unika ordalag så framkommer det att du faktiskt är en intressant kandidat med rätt egenskaper.

Att skriva ”ansvarade för”
”Att skriva att du ansvarade för något kommunicerar för läsaren vad du borde ha utfört för uppgifter, men inte hur väl du gjorde det. Lägg ner några extra minuter på att förklara vad du åstadkom, inte vad du förväntades göra.

För formellt
Om du är alltför formell kommer du inte engagera personen som läser ditt CV, och hen får ingen bild av din personlighet.

Använda en mall rakt av
”Mallar är tänkta som vägledning, och inte för att göra en exakt massproducerad kopia. Tänk på mallar som en kostym. Alla som bär en kostym anpassar den till sin personliga stil.”

För mycket vitt tomrum
”Många jobbsökande använder antingen för mycket eller för lite tomt utrymme på sina CV:n.”

Kontaktuppgifterna tar för mycket plats
”Koncentrera alla dina kontaktuppgifter till en rad.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST