Fotograf: Evan Vucci

Det finns bara en sak som kan få Trump avsatt

Det är inte anklagelserna som avgör om Trump ställs inför riksrätt - utan det hänger på något helt annat.

President Donald Trump bad den tidigare FBI-chefen James Comey att stoppa utredningen av Michael Flynn, den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren.

Om uppgifterna stämmer kan de ligga till grund för att driva en riksrättsprocess mot presidenten, skriver Chris Cillizza i en analys i CNN.

Anklagelser om intressekonflikter är också relevant i sammanhanget - till exempel har priserna höjts på nya Trump International Hotel där diplomater på besök till Vita huset numera inhyses.

Men det är inte de påstådda överträdelserna som avgör huruvida president Trump ställs inför riksrätt eller inte. Det som krävs är att republikanska lagstiftare bryter med Trump - och så länge republikanerna har egen majoritet i kongressen och 80 procent inom det egna partiet stöder Trump är det osannolikt, skriver Business Insider.

Om Demokraterna vinner tillbaka majoriteten i kongressvalet 2018 är en riksrättsprocess mer trolig - men det krävs fortfarande en majoritet med två tredjedelar i senaten för att få igenom det, vilket innebär att beslutet fortfarande kommer ligga i händerna på republikanerna. Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.