Spaning: Inom 5 år har VR satt igång en ny galen era – med mänskliga implantat och skärmar på armen

Kontaktlinser med VR, bioimplantat i fingrarna, projicering av skärmar direkt på armen… Snart börjar en ny, galen era. VA har träffat en 28-årig VR-expert från Sibirien.

Snart kan de öppna kontorslandskapens saga vara all. Det mesta tyder på att vi redan inom 3-5 år får kontaktlinser med AR-funktionalitet – eller allra minst headset med liknande funktioner.

Det hävdar 28-årige KTH-forskaren Elena Malakhatka som har undersökt inte mindre än 400 VR/AR-projekt.

”Trenden är att gå från makro- till mikronivå. Samma sak sker med AR där vi med hjälp av nanoteknik kan bygga in massa funktionalitet i kontaktlinser”, säger Elena Malakhatka.
Hon menar att AR redan nu handlar om projicering och att det är betydligt mer hälsosamt och effektivt att kunna projicera en skärm direkt på ögonen än att behöva sitta framför en bildskärm under stora delar av arbetsdagen.

”Du ska inte behöva gå tillbaka ditt skrivbord och din dator för att öppna mejl eller dokument som du behöver jobba med. Snart räcker det med bara ett VR/AR-headset för att få datorskärmen projicerad på ögonen vart du än befinner dig.”

Hon utesluter inte att det även kan bli tal om att skapa bioimplantat som via exempelvis fingrarna ger direktaccess till AR-tillämpningar, men även projicering av skärmar direkt på armen – något TeliaSonera håller på att utveckla.

”Oavsett i vilken form det sker kommer vi att kunna minimera storleken på utrustningen som används i vardagen ”

Hon är född i Sibirien i Ryssland och forskar på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH inom big data för byggindustrin.

Hennes stora intresse för VR och AR väcktes när hon insåg att tekniken kunde fungera som ett kraftfullt verktyg för att visualisera data om värme och annat i ”smarta byggnader”.
Naturen spelade en viktig roll för henne när hon växte upp i den sibiriska staden Surgut i Ryssland.

Surgut var dock inte bara rikt på sköna naturupplevelser, utan rika olja- och naturtillgångar skapade en välmående stad med uppemot 400 000 invånare.

Föräldrarna var ingenjörer, så i stället för att leka med dockor blev det till att utveckla prototyper (Mekano) ihop med far.

Det kunde ofta vara minus 60 grader på vintern, men låg luftfuktighet skapade en torr kyla inte helt väsensskild från en kall dag i Kiruna, enligt Elena Malakhatka.

Hennes forskning har inte bara fått henne att inse att AR och VR leder till skärmfria kontor, utan utvecklingen öppnar också för att designa kontor på annorlunda sätt.

Elena Malakhatkas vision är att genom AR- och VR-lösningar skapa fria och tilltalande ytor där människor kan sätta sig bekvämt för att via enkla knapptryck på sina headset lämna omgivningen och sugas upp i virtuella världar. På så sätt kommer man att blixtsnabbt kunna hamna i flow för att lösa olika arbetsuppgifter, enligt Elena Malakhatka.

Under senare tid har hon även varit djupt involverad i arbetet med att leda världens första VR scientific festival – VR_Sci Fest.

Fokus ligger på att visa hur man med hjälp av AR och VR kan visualisera vetenskaplig data och big data. Festivalen startade i fredags förra veckan och pågick under hela helgen.

Hon hade förberett sig minutiöst genom att finkamma VR-plattformar som Samsung Gear VR, Facebook-ägda Oculus Rift och HTC Vive.

”Festivalens programkommitté gick igenom mängder av VR- och AR-projekt för att hitta de 50 bästa att presentera under festivalen”.

Elena Malakhatka ser framför sig hur AR och VR skapar helt andra möjligheter till multi-tasking än dagens smarta telefoner, men tror ändå på en samexistens där VR och AR bara adderar ytterligare information till våra mobiler.

”Vi lever i en stressig miljö och behöver designa nya projekt som underlättar livet för oss”.

Hon hävdar att bara för att det kommer att se lika verkligt ut som i den verkliga världen finns det inget som tyder på att vi kommer att leva våra liv i en virtuell värld. Det beror på att det faller på sin egen orimlighet, enligt Elena Malakhatka.

”Vi är biologiska varelser och det är inte så enkelt att skapa en ny version av världen. Så även om vi människor har mycket fantasi kommer det aldrig att bli så. Man får heller inte glömma att det visuella bara är en aspekt av en människas liv”.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.