Fotograf: TT

Gick på socialbidrag och fick nej överallt - idag är han miljardär med 1100 anställda

Vägen till framgång var långt ifrån spikrak. Ett tag gick han på socialbidrag, och när han försökte resa kapital till sitt företag fick han tvärnej överallt. Men till slut vände det och idag är han en self-made miljardär. 

Idag har han en förmögenhet på 2 miljarder kronor. Men entreprenörsresan har inte varit enkel för Sebastian Siemiatkowski, en av tre grundare av betaltjänsten Klarna.

Allting började med en jordenruntresa per båt och tåg och en missad fraktbåt från Sydney. Det tvingade honom att ta ett extra sabbatsår från Handels, ett år som blev så knapert att han till och med tvingades gå på socialbidrag ett tag.

Men när Klarna skulle ta in riskkapital var det tvärnej nästan överallt. Det var bara Sven Hagströmer som trodde på dem.

"Vi hade väldigt svårt att resa pengar, det var ingen som var intresserad av oss då" har Sebastian Siemiatkowski berättat för Startuppodden.se.

2005 hade tre Handelsstudenter en idé, men ingen cash. År 2016, efter att ha byggt upp faktureringsbolaget Klarna hade de massor av cash och massor av idéer. 

Sebastian Siemiatkowski jobbar vidare som vd på Klarna. Victor Jacobsson lämnade i november styrelsen. Han har i skymundan registrerat två bolag tillsammans med Mikael Walther som har jobbat på hedgefonden Cevian. 

Niklas Adalberth klev förra året av som vice vd och har i år dragit i gång stiftelsen Norrsken som ska stödja sociala entreprenörer.

Klarnagrundaren Sebastian Siemiatkowski tillhör den nya generationen miljardärer. Han tänker inte vänta till pensionen innan han börjar dela med sig.

"Jag tänker inte dö med en påse pengar. För mig är filantropi ett spännande verktyg för att kunna påverka, eller bidra. och kunna visa tacksamhet för det samhället har gett mig."


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.