SPONSRAT INNEHÅLL
Daniel Eliasson, nordisk försäljningschef på Software AG.

Så gör du ditt bolag redo för den nya EU-lagen

GDPR-lagen som träder i kraft om ett år upplevs av många koncernchefer och IT-ansvariga som ett stressigt regelkrav. Se det istället som en möjlighet att optimera ditt företags processer och förbättra kundrelationen. 

I den digitala tidsålder som vi lever i är data en av de mest kritiska affärstillgångarna och en förutsättning för att företag ska kunna anpassa sina erbjudanden bättre till marknaden och kunderna. Persondata blir en viktig resurs som tyvärr även kan missbrukas.

Software AG

Software AG tillhandahåller ett komplett GDPR-ramverk baserat på marknadens ledande Digitala Business Plattform. 

Gartner report
Läs om de fem prioriteringar som ditt bolag bör ha inför GDPR

Whitepaper
Det behöver du tänka på inför GDPR

Tanken är därför att GDPR, förkortning för General Data Protection Regulation, ska stärka skyddet för behandling av individers personuppgifter och hjälpa till att harmonisera detta mellan länder. Alla företag som gör affärer i EU behöver säkerställa att de, från med den 25 maj 2018, lever upp till de nya regelverken.

"I Sverige kommer dataskyddsförordningen att ersätta personuppgiftslagen, PUL. Det innebär att bolag som hanterar personuppgifter behöver ha full kontroll över var data är lagrad samt säkerställa att man har rätt processer på plats. Är man oförberedd kan den nya lagen skapa stor komplexitet för de bolag som hanterar personlig data inom flera områden", säger Daniel Eliasson, nordisk försäljningschef på den digitala plattformsleverantören Software AG.

Enligt Daniel Eliasson bör angreppsvinkeln inte vara att bolag skall lösa ett tillfälligt problem - det handlar snarare om en kontinuerlig hantering, där det inte finns någon "quick fix":

"Vi lever i en föränderlig värld. Företag måste tänka större och implementera lösningar som hjälper till att kontinuerligt förstå effekten av hur förändringar inom företagets processer och informationssystem påverkar persondata. Man behöver ta en helhetssyn och samtidigt enkelt kunna anpassa sig, annars kommer effekten när lagen väl trätt i kraft, bli överväldigande".

Att inte uppfylla regelverket kan påverka bolagets varumärke hårt – ingen vill bli uthängd som "företaget med dålig hantering av personuppgifter". Men bolaget riskerar också böter på upp till fyra procent av omsättningen.

"Vi uppmanar våra kunder att istället för att se den nya förordningen som en börda, snarare betrakta det som en möjlighet att se över bolagets hantering av kundinformation. De företag som lyckas bäst skapar ett förtroende hos kunderna och kan samtidigt höja kundupplevelsen. Det bidrar till att de kommer att ha en kontinuerlig tillgång till relevant information, vilket blir ett viktigt konkurrensmedel i framtidens datadrivna organisationer", säger Daniel Eliasson.

GDPR kan därför ses som en möjliggörare och ge bolag en anledning att verkligen se över sin datahantering:

"Som företag behöver man både se till att kundens integritet är skyddad och att man kan ge kunden värde tillbaka för den information man delar, och i framtiden behöver ge sitt samtycke till. Vi ser ett skifte där en del företag vi jobbar med i Sverige betraktar omställningen inför GDPR som ett starkt konkurrensvapen i sin bransch. Ta tillfället i akt och se GDPR som en affärsfördel", avslutar Daniel Eliasson.


NYHETSBREV


Kalendarium

LYSSNA PÅ VA:S PODDAR

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Sverige blev just först i världen med ännu ett digitalt genidrag
  2. Folk dömer dig på bara några sekunder – här är egenskaperna som räknas, enligt forskare
  3. Nu byter Klarna namn – och det kommer röra om rejält på bankmarknaden
  4. Volvos ägare köpte just upp Storbritanniens hetaste sportbilsmärke – det här ska de göra tillsammans
  5. Så kan två 25-åringar utan utbildning dra in upp till 80 000 kronor för varje bild de lägger upp på Instagram
  1. Nu lämnar Nordea Sverige - enligt uppgifter
  2. Nu byter Klarna namn – och det kommer röra om rejält på bankmarknaden
  3. 80-åriga mattesnillet knäckte Wall Street-koden – nu drar han in 1,2 miljarder varje månad
  4. "Det finns ingen bostadsbubbla - priserna fortsätter stiga i många år"
  5. ”Inte ens högutbildade kommer ha råd med bostad”

SENASTE VA

VA Karriär