Experten: Så svarar du på jobbintervjuns vanligaste fråga – utan att verka supertråkig

Det är lätt att spotta ur sig tråkiga intervjusvar. Så här ska du svara för att sticka ut, enligt experten.

”Berätta om dig själv.”

Det är en av de i särklass vanligaste – om inte den vanligaste – frågorna du kan få av rekryterare på jobbintervjun. Det är lätt att börja svaret på den frågan med olika punkter från ditt CV – såsom utbildning och tidigare erfarenheter.

”Eftersom jag redan vet var du gick i skolan och vad du gör nu tillför det inte särskilt mycket att dela med dig av de punkterna. Det får igång samtalet, men det är ingen stark inledning.”

”Om jag börjar intervjun med ’berätta om dig själv’, då är jag ute efter hur du ser på dig själv.”

Det skriver Jay Sullivan från kommunikationsbyrån Exec|Comm LLC i Forbes. Han menar att du måste lyfta fram konkreta exempel på vad du har lyckats med, och tydligt visa vilket värde du tillför åt företaget.

”Istället för att berätta sådant som redan står på ditt CV: berätta vad som driver dig. Berätta om ditt värde. Berätta inte var du jobbade – berätta vad som gjorde att du lyckades och vad du tillförde åt arbetsgivaren.”

”Säg inte till rekryteraren att du är smart – visa det under hela intervjun istället, genom hur du svarar på frågor, vilka frågor du ställer… och genom att framföra ett tydligt budskap om dig själv.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST