Fotograf: Vapi Photographi/Flickr

Storbanken: Snart blir det prisfall i Sverige – bostadsbubblan är nära

Sverige närmar sig en bostadsbubbla och prisfall inom de närmaste två åren, enligt storbanken.

Den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs anser att Sveriges och Nya Zeelands bostadsmarknader löper störst risk för en korrektion.

Det skriver Bloomberg News och hänvisar till en rapport om bostadsmarknaderna i de så kallade G10-ekonomierna, de tio länder med de mest handlade valutorna.

Goldman ser störst risk på de svenska och nyzeeländska bostadsmarknaderna och ser en risk på 35-40 procent för ett prisfall på 5 procent eller mer under de kommande två åren.

Banken jämfört prisnivåerna mellan länderna genom två olika mått, förhållandet mellan bostadspriser och hyra, mellan bostadspris och hushållsinkomst och bostadspriser justerat för inflation.

"Med ett snitt av dessa mått ser bostadspriser i Nya Zeeland ut att vara de mest övervärderade följt av Kanada, Sverige, Australien och Norge", skriver banken.

Goldman Sachs pekar samtidigt på att en hög invandring och befolkningstillväxt i både Sverige och Nya Zeeland stödjer byggefterfrågan. Samtidigt skriver banken att Australien, Norge och Kanada ser "överbyggda" ut och pekar på att bostadsbyggandet sker i högre takt än vad demografin efterfrågar.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!


VECKANS AFFÄRERS SENASTE LISTOR

Kalendarium

SENASTE MAGASINET: