Ett gift par som driver målerifirma i Everöd står nu bakom Sveriges kanske viktigaste startup – och en världsunik uppfinning

Håll ögonen på Scandinavian Water Technologies framöver.

På en stor avstyckad gård i Everöd, 1,5 mil söder om Kristianstad, bor och arbetar Per Hansson och hans fru Katarina Klöfverskjöld.

Det var i målerifirman som idén bakom Scandinavian Water Technologies, Swatab, föddes för drygt tre år sedan.

”Vi hade köpt in ett system för att tvätta fasader miljövänligt. När jag såg hur effektivt den fick bort alger och smuts började jag fundera på om inte en liknande metod kunde användas i tvättmaskiner”, säger Per Hansson.

Med ett brinnande intresse för kemi började han undersöka saken och två år efter start fick Swatab sin uppfinning patenterad i Europa.

”Vatten har i sig en väldigt bra lösande effekt. Om du till exempel får en blodfläck på kläderna så går den bort med kallt vatten. Vårt filter gör vattnet superrent och genom av avjonisera det får vi bort de sista resterna av föroreningar. Rent vatten är i obalans och för att komma i balans igen söker sig vattnet till smutsen och fläckarna och suger upp dem.”


Filtersystemet som Per Hansson utvecklat, Diro, kopplas in mellan inkommande vatten och tvättmaskinen. Systemet är testat av forskningsinstitutet Swerea IVF och EU:s forskningscenter i Sevilla.

”De visar att vi klarar kraven. Vi har uppnått godkänd rengöringseffekt enligt EU-blomman efter samma tester som de gör på tvättmedel.”

Men uppfinningen från Everöd testas också sedan i höstas av 70 hyresgäster i Nydala i Malmö. Hyresvärden MKB hoppas kunna spara miljön och ekonomin, både för sig själva och för kunderna. Hos MKB tvättas cirka 6 miljoner tvättar varje år, så effekterna kan bli stora om projektet är framgångsrikt.

”I slutet av maj har vi ett projektavslutningsarbete med MKB. Men det ser väldigt lovande ut. För varje normaltvätt på 5 kg sparar vår teknik 1 kg koldioxid.”

Swatab fick nyligen också en beställning, i samarbete med omsorgsförvaltningen och Energimyndigheten, på 15 system som ska installeras i ålderdomshem i Kristianstads kommun och via bolagets återförsäljare i England kommer många intresseförfrågningar från stora bolag.

Per Hansson och Katarina Klöfverskjöld håller som bäst på att utveckla en ny version som riktar sig mot konsumentmarknaden. Den kommer att lanseras under nästa år.

Swatab har idag utsetts av WWF till ett av sex ”Climate Solver-bolag”, som tillsammans har potential att minska koldioxutsläppen med mer än 300 miljoner ton per år från 2027. Det är mer än vad alla länder i Norden släpper ut i koldioxid årligen. Potentialen för Swatab är enligt WWF 21 miljoner ton vid en marknadsandel på 10 procent.

Här är de andra nordiska ”Climate Solver-bolagen”:

  • Swedish Algae Factory - Alger som förbättrar prestandan och ökar effektiviteten på solpaneler med mer än 4 procent.

  • Greater Than – Bilförsäkring som prissätts i realtid baserat på antal körda mil och hur säkert föraren kör.

  • Formconsult – Packar betong så att ytan blir jämnare och får bättre hållbarhet.

  • Sympower (Finland) och Energynest (Norge) som båda erbjuder lösningar som kostnadseffektivt reglerar och lagrar energi från källor som sol och vindkraft 

Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.