Fotograf: Dan Farber/Flickr

Bill Gates gav just årets viktigaste karriärtips – i en enda tweet

Orkar du inte läsa långa karriärtips? Här är ett på 129 tecken.

Artificiell intelligens, energi eller bioteknik.

Det tycker Bill Gates är de viktigaste karriärerna som unga studenter borde satsa på – och är de ämnen han själv hade satsat på om han skulle börja studera idag.

Det framkommer i en tweet som Microsoft-miljardären la upp under tisdagen 15 maj.



Baserat på sina efterforskningar har Bill Gates tidigare dragit slutsatsen att framtiden tillhör vetenskapsmän- och kvinnor, ingenjörer och ekonomer, enligt CNBC.

Nästan en halv miljon jobb har redan försvunnit i Sverige på grund av automatiseringen, säger Stefan Fölster på tankesmedjan Reforminstitutet till Di Digital. Det pekar mot att kring 2,5 miljoner jobb kommer försvinna från den svenska arbetsmarknaden – vilket utgör över hälften av alla jobb som finns i Sverige idag, enligt Business Insider Nordic.

Därför tycker Bill Gates att du ska satsa på AI, Energi, och Bioteknik:

Artificiell intelligens
”Kapaciteten för artificiella enheter att läsa av och förstå material kommer att vara fenomenal. Allt som hör ihop med det skulle vara ett spännande karriärval i livet” säger Bill Gates, och tar upp exemplet med Googles AI Deep Mind som vann i spelet Go, mot världsmästaren.


Energi
Innovationerna inom energisektorn kommer att vara monumentala, och det finns många karriärvägar som leder dit vi behöver komma – vilket är ett system som kan tillhandahålla hållbar, billig och pålitlig energi, enligt Bill Gates.

Bioteknik 
Det behövs smarta innovationer för att bekämpa övervikt, cancer och depression menar Bill Gates, som säger att utvecklingen inom biotech går ”snabbare än någonsin.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST