Det här svenska doldisbolaget är världsledande inom sin nisch - nu ska de in på börsen

Det här svenska VR-bolaget är på väg till börsen.

"Vi avser att notera bolaget på Nasdaq First North under senare delen av juni", säger vd Gisli Hennermark till sajten Breakit.

Bolaget har haft möten med potentiella investerare och i planerna finns också att göra en nyemission på 50 miljoner kronor.

Breakit beskriver Surgical Science som ett världsledande företag inom tillverkning av VR-simulatorer inom medicin.

"Vi är väldigt glada över det intresse vi har från flera namnkunniga institutionella investerare och avser presentera dessa i samband med godkännande av prospektet", säger Gisli Hennermark.

Värderingen kommer att bli offentlig i samband med att prospektet godkänns. Gisli Hennermark beskriver intresset för bolaget som väldigt stort och tror att många kan relatera till produkten.

Surgical Science grundades år 1999. Grundaren Anders Hyltander, kirurg vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, hade en tanke om att kirurger skulle kunna träna långt innan själva operationen och hans teori gick ut på att utveckla realtidssimulatorer.

Surgical Science omsatte runt 52 miljoner kronor förra året och redovisade en vinst på 3,2 miljoner kronor. Företaget ägs av personalen, investerare och GU Ventures, ett holdingbolag vid Göteborgs Universitet. Över 90 procent ägs av två privata investerare som inte kommer att sälja aktier i samband med emissionen.


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.