Tricket flygbolagen försökte tysta ner - som ger dig rekordbilliga flygbiljetter

En amerikansk 22-åring stämdes för sin sajt som hittar billigare flygbiljetter än flygbolagen vill kännas vid. Men stämningen gjorde bara att sajten blev ännu mer populär. Tricket kan du utnyttja helt själv. 

22-årige Aktarer Zaman och hans hemsida Skiplagged har gett stora amerikanska flygbolag ett huvudbry. Hemsidan utnyttjar ett kryphål i flygbolagens prisalgoritm, vilket gör att det i många fall går att hitta billigare flygbiljetter.

Flera flygbolag reagerade på den unge entreprenörens sajt och två av dem, Orbitz och United Airlines, stämde honom. Flygbolagen angav bland annat i sin stämningsansökan att sajten missbrukade biljettsystemet och ledde till "oärlig konkurrens". Det slutade med att Orbitz drog sig ur och att domaren lade ner United Airlines återstående stämning. Men skälet var inte att flygbolaget nödvändigtvis hade fel utan utan att Zaman rättstekniskt inte kunde stämmas i staten Illinois där han varken bodde eller hade aktiv verksamhet.  

Det var förstås en otrolig lättnad för Zaman. "Det är definitivt en seger. Det är rätt otroligt... att rätten bara stoppade dem", säger han till CNN, men huruvida United Airlines eller något annat bolag väljer att stämma igen återstår att se.

När Zaman plötsligt stod inför stämningen från två amerikanska miljardbolag hade han svårt att se framför sig en positiv utgång. Han bad om hjälp, i form av $10 000 för att täcka rättsliga kostnader. Istället fick han över $80 000 dollar som samlades in på en crowdfundingsajt. Uppmärksamheten och stödet blev så stort att Zaman, när han skriver på Reddit för att tacka, påpekar hur flygbolagens stämning slog tillbaka mot dem själva och blev en enorm marknadsföringskampanj för Skiplagged - det senaste året har antalet månatliga besökare på sajten fyrdubblats till över en miljon.

Överskottet av de crowdfundade pengarna har gått till välgörenhet och att vidareutveckla Skiplagged. Zaman har lämnat sitt jobb för att driva sajten och dessutom haft råd att anställa programmerare för att hjälpa till med utvecklingen. Ett resultat av detta är att Skiplagged nu finns som app.

Så här funkar Skiplagged:
Skiplagged hittar billiga biljetter genom att lägga in din slutdestination som mellanlandning. Ibland är denna metod billigare än en vanlig bokning.

Hur är det möjligt? Biljetterna som hittas finns är inte menade att användas på det sättet som Zamans hemsida möjliggör. Hemsidan använder sig av så kallad "hidden city ticketing". 

De billigare biljetterna går även att hitta manuellt. Veckans Affärer har undersökt metoden och funnit att den fungerar även med svenska bolag. 

Så här gör du:
Säg att du vill flyga från till exempel Stockholm till Bangkok. Då söker du upp en flygning som flyger från Stockholm till en annan destination, via Bangkok. I vissa fall kostar en sån biljett mindre än en biljett direkt från Stockholm till Bangkok. Sen bokar du den biljetten, men flyger inte hela vägen till slutdestinationen.

Nackdelarna med hidden city ticketing:

  • Det finns ingen möjlighet att checka in bagage eftersom det inte kan hämtas ut vid mellanlandningar. Så det är handbagage endast som gäller. 
  • Det går oftast inte att boka tur-och-returresor. Missar man en del av resan (som vid hidden city ticketing) blir resten av resan också avbokad hos de flesta flygbolag. 
  • Det kan ju hända att mellanlandningsorten ändras... men spontanitet är ju skoj. 
  • Även om flygbolagen inte har lyckats hindra hidden city ticketing så är det förbjudet enligt reseavtalet mellan resenär och flygbolag. Flygbolag kan upptäcka att du utnyttjat dig av metoden och neka dig som kund i framtiden. 

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST