Fotograf: Reuters/Business Insider

Reportern: Jag cyklade för UberEats i Stockholm och tjänade 39 kronor i timmen

Techreportern har jobbat undercover på UberEats, och vittnar om extremt tuffa förhållanden.

Techsajten Breakits reporter Erik Wisterberg har i hemlighet jobbat som cykelbud på både Foodora och UberEats i Stockholm, för att få en inblick i de arbetsförhållanden som råder.

Han beskriver en tuff verklighet med långa timmar och väldigt lite betalt. Uber tar 30 procent av den summa som varje körning genererar, sedan drar mellanhanden PaySalary av både arbetsgivaravgift och en administrativ avgift.

”Mina sju pass på Uber varade tillsammans i 18 timmar och 21 minuter. Totalt cyklade jag drygt 17 mil. På det tjänade jag 712 kronor före skatt. Det motsvarar en timlön på knappt 39 kronor i timmen” skriver Erik Wisterberg i Breakit.

Den hårda konkurrensen bland matapparna i Stockholm har gjort att lönenivåerna har pressats till det yttersta för de cykelbud som får tjänsterna att gå runt.

“Jag jobbar 10-12 timmar om dagen, sju dagar i veckan och tjänar runt 2 000 – 2 500 efter skatt, i bästa fall 3 000 i veckan”, uppger ett av Uber eats-cykelbuden till Etc Stockholm.

Fackförbundet Transport har ifrågasatt lönerna, anställningsvillkoren samt stressnivån hos cykelbuden, enligt SvD. Transport kräver en minimilön på 125 kronor i timmen för buden som jobbar för tjänster som Wolt, Foodora och Uber Eats.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant