Här är 8 TED-talks du inte får missa – som tar under 10 minuter att titta på

Behöver du ny input men har ont om tid? Här är 8 fantastiska TED-talks som tar under 10 minuter att titta på.

Mindfulness – ett lätt sätt att bryta dåliga vanor 

Judson Brewer

Psykiatern Judson Brewer har studerat förhållandet mellan mindfulness och dåliga vanor. Med sina forskningsresultat menar han att vi kan bryta vanor som att röka genom att lära oss mer om mekanismerna bakom och mindfulness-metoder.

Glöm shopping, snart kan du ladda ner alla dina kläder

Danit Peleg

Nedladdnings- och utskrivningsbara kläder kan snart komma att revolutionera din garderob. Som modestudent blev Danit Peleg varse hur teknik och mode kan sammanflätas. "Jag undrar vad vår värld kommer att se ut när våra kläder kommer att bli digitala." 

Programmerade bakterier för att upptäcka och potentiellt behandla cancer  

Tal Danino

Levercancer är en av de mest svårupptäckta cancerformerna men genom innovativ teknik med bakterier kan vi diagnosticera olika former av cancer enklare. Vi är precis i början av förståelsen kring bakteriers fördelar, enligt Tal Danino som förklarar hur smarta och ”programmerade” probiotiska bakterier kan förändra hur vi upptäcker och botar cancer.

Hackade immunceller för att bekämpa cancer

Elizabeth Wayne

Trots årtionden av forskning och miljarder i kliniska studier har vi ännu inte hittat botemedel mot cancer. Elizabeth Wayne berättar hur hennes forskningsteam hittat nano-partiklar för behandling av cancer. Genom att hacka immunceller kan de hjälpa att precisera och bekämpa cancerceller utan att skada de friska cellerna.

Den otroliga potentialen av flexibla och mjuka robotar

Giada Gerboni

Robotar må vara snabba och ha hög precision men deras stelhet begränsar ofta användningsområdena. Men tack vara det nya fältet ”soft robotics” med förkroppsligad intelligens kan mjuka robotar som efterliknar naturen, som en bläckfiskrobot, få en viktig roll inom allt från medicin och kirurgi till våra dagliga liv.

Förbered dig på hybridtänkande

Ray Kurzweil

Däggdjuren tog ett jättesprång för 100 miljoner år sedan med en ny hjärnfunktion: Neocortex, den nya barken. Futurologen Ray Kurzweil förespår nu hur mänskligheten tar nästa jättesprång med obegränsad hjärnkapacitet när biologi och teknik sammanförs genom att hjärnneuroner och datamoln integreras.

Framgång ligger i att jobba hårt och inte ge upp

Angela Duckworth

Med en bakgrund inom management consulting och som högstadielärare fastnade Angela för frågeställningen: Vad är nyckeln till framgång? Hon visar att det som skiljde ut de mest framgångsrika studenterna inte är IQ utan kämparglöd. Med konceptet och sina teorier kring ”grit” menar Angela Duckworth att ihärdighet är förutsättningen till framgång. 

Läder och kött utan slakt

Andras Forgacs

Kött, mejeri, ägg, läder och den allmänna djurhållningen är ohållbara för vår planet. Genom att blanda biologi med teknik argumenterar Andras Forgacs för att vi kan producera kött och läder på ett nytt, innovativt och mer civiliserat sätt utan djurhållning och slakt.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST