Följ med bakom kulisserna på bolaget som tjänar miljarder på dina uppgifter - men ingen känner till

Doldisbolaget är en enorm maktfaktor inom e-handel - och de tjänar miljarder på din användardata.

Det franska Big Data-företaget Criteo bjöd nyligen in journalister från hela Europa till att under två dagar få djupdyka i deras verksamhet.

Criteo var för bara ett tiotal år sedan ett litet franskt bolag med 50-talet anställda. Idag är de ett världsomspännande företag med 2 500 anställda. Deras 14 serverhallar är alla sammankopplade och hanterar dagligen över 200 miljarder annonsbud för olika programmatic-lösningar, allt på några tiondels sekunder per förfrågan.

Det är imponerande att kliva in i ett rum där du behövt passera minst sju olika säkerhetskontroller, och där rad på rad av servrar finns uppställda. Den serverhall i Paris som vi får besöka är ganska nybyggd, men håller redan på att byggas ut ytterligare.

Criteos totalt 22 000 servrar beräknas till årsskiftet ha blivit över 30 000, allt i takt med att mängden data ökar. I rummet där vi står finns över 60 km fiberkabel bara för att kunna koppla ihop alla servrar med varandra och med styrenheterna – det är inget litet arbete att få allt att fungera.

Matthieu Blumberg, ansvarig för serverhallarna, berättar att Criteo valt att ha egna, fysiska servrar istället för molnlösningar eftersom de ställer för höga krav på funktionaliteten för att molnlösningar ska fungera.

Genom egna servrar, och smart placering, kan de garantera 100 procent tillgänglighet och hög överföringshastighet utan förlust av data, något som är avgörande för att kunna hjälpa sina 14 000 kunder runt om i världen.

Så vad gör då Criteo?

  • De samlar in användardata som sedan används av annonsörer och publicister för att kunna nå ut med rätt reklambudskap, till rätt person, vid rätt tillfälle.
  • Genom att jobba med flera annonsplattformar och flera annonsörer kan de överbrygga kommunikationshinder som annars skulle uppstå till följd av företagshemligheter.
  • De aggregerar resultat från flera annonsplattformar för att kunna tillhandahålla såväl relevanta data som garantier för exponering till annonsörerna.
  • På liknande sätt kan de genom sina många annonsörskunder leverera relevant innehåll till många olika användare på flera olika plattformar.

Totalt sett sker fler köp via Criteos kunder än på Amazon eller AliBaba, väldens två största e-handelsportaler. Däremot är ingen av Criteos kunder stor nog att stå på egna ben utan behöver agera tillsammans i partnerskap.

Criteo vill även hjälpa företag att driva trafik till sin egen sajt och inte vara beroende av Google Shopping, som på sikt tar över kunderna och gör det svårare för små e-handlare att expandera på eget kapital.

Generellt sett är Criteo ett ganska okänt företag i förhållande till den enorma inverkan de har på e-handeln idag. De finns i bakgrunden, men håller på att utmana de stora e-handelsjättarna utan att någon egentligen har tagit dem på allvar.

Men den tiden är förbi – om Criteo fortsätter att utvecklas i samma takt kommer de inom kort att vara på allas läppar. Ett företag som ökade sin vinst med 36 procent förra året till närmare 1,8 miljarder dollar kommer inte förbli osynliga särskilt länge till.

Läs Dagensanalys.se för att alltid ha koll på det senaste i din digitala vardag.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.