Musk: Tesla kan bli lika stort som Apple - det här är min strategi

Här är Elon Musks plan för att göra Tesla till en gigant av Apples kaliber.

Tesla kan bli ett företag värt lika mycket som Apple om man klarar av att genomföra automatiserad tillverkning. Det uppgav vd Elon Musk på onsdagen och snart blir det upp till bevis. Detta då Tesla ska inleda automatiserad tillverkning av Model 3, batterierna till bilen och solpaneler efter fusionen med SolarCity, skriver Marketwatch.

Men som sagt hänger det på den automatiserade tillverkningen. Och för att den ska fortlöpa problemfritt gäller det att robotmjukvaran är fungerande, enligt Elon Musk.

"Det involverar en mängd av mjukvara. Det här är inte bara en massa robotar som sitter där. Det är programmering av robotarna och hur de interagerar. Och det här är mycket mer komplicerat än programvaran i bilen", sade Musk.

Tesla-chefen släppte redan 2015 en prognos för hur hans bolag skulle kunna nå upp till samma marknadsvärde som Apple.

Det innefattade en förväntad tillväxttakt på 50 procent per år i tio år, en vinstmarginal på tio procent och ett P/E-tal på 20. 

"Nu kommer det att krävas lite för att nå dit (dåvarande 700 miljarder dollar). Självklart kommer det att behövas en hel del capex (kapitalinvesteringar)", sade Elon Musk då.

Apples kvartalsvinst från i tisdags var högre än Teslas totala intäkter för 2016. Apple har ett börsvärde på drygt 770 miljarder dollar, att jämföra med Teslas på strax över 50 miljarder.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST