34-åringen som gått i pension: Det här borde du göra med dina pengar – om du vill sluta jobba 9-17

Det här borde du göra med dina pengar, om du vill sluta jobba 9-17 – enligt 34-åringen som redan gått i pension.

Mjukvaruutvecklaren Brandon lyckades bli ekonomiskt oberoende 34 år gammal, och har nu gått i pension. Nu skriver han om pengar och sin egen finansiella resa på bloggen Mad Fientist.

Det här borde du göra med dina pengar, om du vill sluta jobba 9-17, skriver han i Business Insider.

Spara och investera
Brandon sparade och investerade ”över 70 procent” av sin nettolön. Han byggde sina tillgångar genom att hålla koll på sina utgifter och investera så mycket av lönen som möjligt.

Fundera på vad som gör dig lycklig
”Så många människor lägger pengar på saker som inte gör dem lyckligare, och de flesta är inte ens medvetna om det, eftersom de är för upptagna med att göra det alla andra gör… du behöver inte köpa ett nytt hus bara för att alla dina vänner gör det.”

”När jag insåg att jag med pengar kunde köpa mig fri från att jobba 9-17, fri från väckarklockor och fri från idiotiska chefer – då la jag alla mina medel på att nå det målet.”

Fokusera på vad du har kontroll över
”Istället för att stressa över vad som händer i ekonomin eller försöka förutsäga vad börsen kommer göra – fokusera på saker du har kontroll över och optimera dem” skriver Brandon, och rekommenderar bland annat att investera i indexfonder med låga kostnader samt se till att utnyttja alla skatteavdrag som finns.

Automatisera allt
”När du har skapat en enkel portfölj bestående av diversifierade indexfonder med låga avgifter… automatisera dina investeringar varje månad, och ignorera sen din portfölj helt och hållet.”

”Människor är dåliga investerare – om du tar din hjärna och dina känslor ur ekvationen kommer du inte bara vara mindre stressad när börsen faller, men du kommer också tjäna mer pengar.”

Sluta konsumera, börja skapa
”Det är enkelt att komma hem från jobbet och titta på TV i fyra timmar, men det är mycket svårare att göra något kreativt som att skriva ett blogginlägg… eller öva ett instrument. Att skapa är mer belönande än att konsumera, och kan även resultera i extra inkomster.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST