Fotograf: Carolyn Kaster, Alexei Nikolsky

Trumps senaste drag kommer göra Ryssland förbannade

Nu är den goda tonen mellan Trump och Putin som bortblåst.

Donald Trump har tidigare dömt ut NATO som förlegat.

Men nyligen godkände president Trump staten Montenegro som ny medlem i NATO, och hyllade i samband med det den militära alliansen.

”Sen grundandet 1949 har NATO varit en central del i att upprätthålla fred och säkerhet på den europeiska kontinenten. Det är en allians av delade intressen och även delade värderingar” uppger Vita huset i ett pressmeddelande, skriver Business Insider Nordic.

Trumps agerande innebär ett strategiskt ställningstagande för NATO, ett drag som säkerligen kommer skapa ilska i Ryssland – som motsätter sig utökandet av alliansen.

Pressmeddelandet innehåller även en subtil pik mot Ryssland genom att öppna för fler länder att bli medlemmar i NATO, samt genom att påpeka att länderna i regionen är fria att ”välja sin egna partners utan påtryckningar eller inblandningar från utomstående”.

Förra året rapporterade New York Times att rysk underrättelsetjänst planerade ett kuppförsök för att avsätta Montenegros regering och ersätta den med en ryssvänlig regim.

Den tidigare vänskapliga tonen mellan Trump och Putin är nu som bortblåst.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.