Fotograf: Fresco News/Mark Beach

Nu börjar rättegången som kan ta död på Ubers självkörande bilar

Nu står Ubers framtid och skyhöga värdering på spel.

Alphabet-ägda Waymo utvecklar självkörande bilar. De har stämt Uber för stöld av teknik, och idag börjar rättegången.

Anthony Levandowski anslöt till Uber i samband med förvärvet av hans startup inom självkörande bilar Otto i augusti 2016. Dessförinnan hade Anthony Levandowski jobbat på Alphabet med fokus på framtagning av radarteknik för självkörande bilar.

Tvisten mellan Uber och Alphabets därefter grundande enhet inom självkörande bilar, Waymo, bottnar i att det sistnämnda bolaget anklagar Anthony Levandowski för stöld av dokument.

Enligt Waymo ska Anthony Levandowski i samband med sitt avhopp från bolaget för att starta Otto ha stulit över 14 000 dokument. Dessa ska bland annat ha innehållit designen för de radars som man höll på att utveckla. På Uber har Anthony Levandowski därefter fortsatt att leda satsningen mot utveckling av radars för självkörande bilar, vilket alltså Waymo anser är baserat på bolagets egna design.

Ett bakslag i domstolen kan innebära slutet på Ubers utveckling av självkörande bilar, samt slå hårt mot Ubers skyhöga värdering på 68 miljarder dollar, säger experter till Reuters. Ubers höga värdering bygger nämligen till stor del på investerarnas tro på att bolaget kommer vara en viktig aktör inom självkörande bilar framöver.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST