Fotograf: Rich Pedroncelli

Så gör Elon Musk för att lära sig nya saker snabbare än någon annan

45 år gammal har Elon Musk grundat flera revolutionerande bolag och tjänar miljarder – tack vare sin metod för att lära sig nya saker rekordsnabbt.

Teslas vd Elon Musk var en bokmal från tidig ålder. Han krängde allt från filosofi och biologi till programmering och produktdesign. Detta öppnade upp för en värld av kunskaper som blev en grundpelare i superentreprenörens förmåga att driva bolag.

Han har lyckats grunda flera revolutionerande bolag inom olika områden, och har idag en förmögenhet värd över 100 miljarder kronor – för det krävs en oerhörd förmåga att snabbt ta till sig nya kunskaper.

Det finns tre orsaker till att Elon Musk lär sig nya saker rekordsnabbt, skriver entreprenören Michael Simmons i Quartz.

Han lär sig grunderna i flera ämnen
Man behöver inte vara någon expert. Elon Musk har vunnit mycket på att kunna tillföra något litet inom flera olika branscher. Detta har han uppnått genom att lära sig grunden i alla möjliga olika områden.

"Man kan se kunskap som ett träd. Det är viktigt att förstå de grundläggande principerna, det vill säga stammen och de stora grenarna, innan du ger dig på bladen. Annars har de inget att hänga på", säger Musk.

Gör du som Elon Musk kan du ta dig in på okänd mark och ändå bidra med unika kunskaper. Sedan får du ta dig tid att växa i in rollen.

Han fördelar kunskaperna på olika områden
Kan du lite om allt möjligt? Skala ner det och lägg fokusen på rätt saker. Elon Musk har fördelat sina kunskaper på sina olika verksamheter. Han har till exempel använt sina bilkunskaper till Tesla, tågkunskaper till Hyperloop och tekniska kunskaper till Paypal. Lägg krut där det behövs och krångla inte till det. Delar du upp dina kunskaper på rätt sätt kan du bli en riktig serieentreprenör, precis som Elon Musk.

Han applicerar sina kunskaper i olika kontexter
När du väl har lärt dig något kan det vara utvecklande att ta med dig din expertis och använda den i andra kontexter. Detta har Elon Musk bemästrat. Det handlar till exempel om att ta lärdomar vidare från en bransch och kunna applicera den i en helt annan. Eller så enkelt som att ta det du har lärt dig i skolan och koppla det till det verkliga livet.

Detta kan öka din förståelse för det du lär dig och hjälper dig att kritiskt granska och komma fram till den bästa lösningen. Det gäller helt enkelt att utforska olika vägar baserat på vad du har för tidigare kunskaper och erfarenheter.

Det krävs en del för att komma upp på Elon Musks nivå, men det är inte alls omöjligt. Det handlar om att ha en smart inlärningsstrategi och utmana sitt sätt att tänka.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.