Här är misstaget 9 av 10 gör när de söker jobb

90 procent av alla jobbsökande upprepar samma grundläggande misstag. Så undviker du det, och sticker ut i mängden.

Det finns inget rätt och fel på en arbetsintervju. Men du kommer ganska långt med lite självinsikt.

Det stora misstaget de flesta gör på intervjun är att betrakta den som en inövad frågestund. Försök istället skifta intervjun till en riktig konversation, skriver karriärexperten Liz Ryan i Forbes.

"Att klara dig igenom jobbintervjun och kunna svara på alla frågor är inte ditt mål, ditt mål är att sticka ut på ett positivt sätt. 90 procent av alla arbetssökande tar sig igenom intervjuer som sömngångare... det kommer inte hjälpa dem att få ett nytt jobb."

Här är några tips från karriärexperterna på Forbes för att göra din nästa jobbintervju till en levande konversation, och få dig att sticka ut i mängden.

Läs på ordentligt
Att dyka upp till en intervju i hopp om att arbetsgivaren ska upplysa en om tjänsten är ingen bra idé. Läs på så mycket du kan om företaget och visa att du är intresserad.

Fokusera på det som är relevant
Det är lätt hänt att man, mitt uppe i all nervositet, börjar prata om allt mellan himmel och jord. Småsnack är trevligt men inte alltid så hjälpsamt. Tänk på att din uppgift är att visa hur relevanta dina tidigare erfarenheter är till den anställning du söker. Håll dig därför till information som faktiskt spelar en roll i sammanhanget.

Se till att sticka ut
Många svarar vad de tror att arbetsgivaren förväntar sig. Det är ett säkert kort, men säger inte så mycket om det lilla extra du kan tillföra – alltså det som får dig att sticka ut.

Om du söker ett jobb som kräver specifika kompetenser kan du räkna med att alla som har blivit inkallade på en intervju sitter på samma kunskaper som du. Ödsla därför inte en massa tid på att berätta om erfarenheterna de tar för givet att du redan har, utan visa vad du kan tillföra utöver grundkriterierna.

Ställ frågor
Under intervjuns gång kan det dyka upp en hel del funderingar som man kanske undviker att ta upp. Det är helt okej att själv ställa frågor på en intervju.

Du ska självklart ha koll på grundläggande fakta, men om du vågar dig på att ställa specifika frågor under intervjun kan du sedan anpassa dina svar på ett bra sätt. Då får du en möjlighet att ta intervjun till en helt annan nivå. Det kommer bli mer givande både för dig och arbetsgivaren.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.