Från Rinkeby till miljardsuccé i Kina – så blev doldisparet rika på Tinder-utmanaren som växer med 150 000 per dag

Dejtingappen med rötterna i Rinkeby gör succé i Kina – det här okända radarparets skapelse är nu värd över 2 miljarder.

Dejtingappen Tantan, som gör succé i Kina, och växer med cirka 150 000 användare per dag, har sitt ursprung i Rinkeby.

"Vi har tredubblat trafiken till drygt fem miljoner dagliga användare. Totalt har 50 miljoner användare laddat ner appen och vi växer med cirka 150 000 användare om dagen" säger Yu Wang, en av grundarna till Tantan, till DI Digital.

Yu Wang och hans fru Sophia Pan, som är medgrundare till appen, kommer från två olika världar. You Wang tillbringade sin barndom i Stockholmsförorterna Rinkeby och Tensta, och började sedan läsa på KTH. Sophia Pan växte upp i Kina och kom till Stockholm för att läsa finans vid Handelshögskolan och juridik på Stockholms universitet.

Några år senare flyttade de till Kina och grundade tillsammans det sociala nätverket P1.

"Jag kände mig lite utanför både i Rinkeby och på Östermalm [där KTH ligger, reds anm]. Men här känns som hemma", säger Yu Wang till Breakit.

2014 grundade han och Sophia Pan dejtingappen Tartan som en del av P1, innan den 2015 fick börja leva sitt eget liv. Efter ett kapitaltillskott på 525 miljoner kronor värderas Tantan nu till 2,2 miljarder kronor. 13 procent av bolaget ägs av norska och svenska investerare, skriver DI Digital.

"Vi har varit rika ganska länge men bara på pappret så det är inget som vi tänker på särskilt mycket”, säger Yu Wang till Breakit.

"Värderingen har dubblats sedan förra rundan för ett år sedan."

Tantan fungerar ungefär på samma sätt som Tinder, med swipande och matchningar – men innehåller utöver det även andra funktioner, bland annat finns större möjligheter att få se live-bilder på andra användare.

Idag är appen endast tillgänglig i Kina, men är på väg att få större spridning.

"Vi ska fortsätta bygga teamet, satsa på marknadsföring och tillväxt. Just nu är vi en kinesisk dejtingapp, men vi tittar på att expandera till andra länder i Asien i år", säger Yu Wang.

Dejtingappen Tantan, som gör succé i Kina, och växer med cirka 150 000 användare per dag, har sitt ursprung i Rinkeby.

”Vi har tredubblat trafiken till drygt fem miljoner dagliga användare. Totalt har 50 miljoner användare laddat ner appen och vi växer med cirka 150 000 användare om dagen” säger Yu Wang, en av grundarna till Tantan, till DI Digital.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.