Fotograf: Carolyn Kaster

Nu är Trump på väg mot ännu en svidande prestigeförlust

USA:s president behöver verkligen en seger just nu – men Trumps nya förslag lär sluta i ännu ett personligt nederlag.

USA:s president Donald Trump har instruerat sina rådgivare att fokusera på att sänka bolagsskatten till 15 procent. Det uppges vara en central del i den plan som ska presenteras den här veckan, rapporterar både New York Times och Wall Street Journal med hänvisning till personer med insyn.

Om förslaget går igenom skulle det innebära en drastisk minskning – skatten för företag i USA ligger idag på 35. Vita huset kommer att formellt presentera sin skatteplan under onsdagen.

Trump och Vita huset verkligen behöver lyckas med att driva igenom ett förslag, i kölvattnet på misslyckandet med de båda blockerade inreseförbuden och försöket att riva upp Obamas sjukvårdsreform – som stoppades av bristande stöd hos det egna partiet, som har en majoritet i kongressen.

Men frågan är om inte även det här förslaget, som Trump kallar för ”fenomenalt”, också är dömt att misslyckas – talmannen i USA:s kongress, republikanen Paul Ryan, har tidigare efterfrågat realistiska skattesänkningar som inte skapar ett underskott i statsbudgeten, och han får medhåll av andra nyckelpersoner inom partiet. Det skriver Bloomberg.

En skattesänkning som skapar för stort underskott kommer inte godkännas av alla republikanska representanter, och i senaten räcker det med att två inom det egna partiet inte stöder ett förslag för att det ska falla. Nuvarande regler i senaten tillåter dessutom inte politiska förslag som ökar underskottet på över en tioårsperiod, skriver Vanity Fair.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST