Fotograf: Carl Bredberg/SvD/TT

Han tjänade nästan två miljarder på en dag - genom att inte lyssna på andra

Han tjänade nästan två miljarder kronor på Volvos aktie - genom att inte lyssna på analytikerna.

En av Sveriges mest kända investerare kammade hem ordentligt efter Volvos börsfest igår. Han menar att analytikerna har misslyckats med att uppskatta vinsterna.

Christer Gardell, som grundade aktivistfonden Cevian Capital, gjorde en ordentlig värdevinst efter rapportsläppet.

Volvo uppvisade en ökning med 58 procent på förra årets resultat och aktiekursen hoppade över 7,5 procent till ett tioårs högsta på 144 kronor. Kursökningen innebar en värdevinst för Gardell och hans aktivistfond Cevian Capital på 1,7 miljarder kronor (190 miljoner dollar), enligt Dagens Industri.

Cevian gjorde Volvo (inte att förväxla med konsumentfokuserade Volvo Cars) till ett nyckelinnehav för tio år sedan. Fonden hade också stärkt sin position i Volvo under första kvartalet.

Det stora vinsthoppet kom från ett oväntat affärsområde: Construction Equipment. Medan analytiker hade prognostiserat ett rörelseresultat på 780 miljoner kronor var resultatet det dubbla med 1,6 miljarder kronor, eller en fjärdedel av koncernens kvartalsvinst för Q1.

Gardell, som har blivit kallad "Europas bästa aktivistinvesterare" av Fortune Magazine, har inte sparat på orden gällande analytikernas misslyckande att uppskatta vinsterna:

"Det är nästan världsrekord i analytikerfel, sett till vad Volvo levererar jämfört med analytikernas prognoser" säger han
 till Svenska Dagbladet (SvD) och tillade att Volvo hade "fantastiska leveranser av byggutrustning under kvartalet".

Cevian, som totalt innehar cirka 177 miljoner Volvo-aktier, är för närvarande näst största ägare i företaget, efter Industrivärden. Cevian har under senare år krävt en avyttring av affärsområdet Construction Equipment på grund av brist på prestanda, men dagens siffror visade motsatsen.

Gardell säger vidare till SvD att Volvos aktie bör omvärderas. Vilket den har gjorts av flera analyshus idag.

"Volvo är inne i en fas där investerare och analytiker måste se på bolaget med andra ögon. Vi kommer se en fundamental omvärdering av aktien", säger han.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST