ANNONS

Trygghetsinvesteringar sänker inbrotten med 30 procent

Skadegörelse, snatterier och våldsbrott ökar och drabbar både företag, myndigheter och allmänhet. Allt fler företag och kommuner köper bevakningstjänster för att stärka tryggheten.

Ett färskt exempel från Götene kommun visar att det är lönsamt att köpa bevakningstjänster.

"Ett år efter att väktarna var på plats med nattbevakning sjönk inbrotten i kommersiella fastigheter med 30 procent, skadegörelsen minskade med 20 procent och fordonsbrotten minskade med 35 procent. Samtidigt ökade alla dessa brott i Västra Götalandsregionen samma år", säger Li Jansson, branschchef och vice vd för Säkerhetsföretagen.

Antalet väktare och ordningsvakter har ökat stadigt de senaste tio åren. Enligt SCB:s yrkesregister arbetade 23 000 personer som väktare, bevakningspersonal eller annan säkerhetspersonal under 2015. Det kan jämföras med att polismyndigheten året innan hade 19 500 anställda.

"Väktare och ordningsvakter har en avgörande och växande roll i det brottsförebyggande arbetet. Branschen kan aldrig ersätta polisen, men bevakningsföretagen kan komplettera och samarbeta med polisen", säger Li Jansson.

Att väktarna och ordningsvakterna har en tydlig samhällsroll synliggjordes särskilt vid terrorattentatet på Drottninggatan den 7:e april.

"Väktarna och ordningsvakterna var först på plats under attentatet och gjorde fantastiska insatser. För att lära oss mer om liknande händelser har Säkerhetsföretagen tillsatt en utredning om väktarna och ordningsvakternas roll i händelse av terrorattentat. Efter Breivik-attentaten gjordes en motsvarande utredning i Norge som möjliggjorde en diskussion om utvecklat samarbete med polisen, vi hoppas på samma här i Sverige", säger Li Jansson.

Bevakningsbranschen finns representerade i hela samhället, i praktiskt taget hela landet. En viktig uppgift är brottsförebyggande arbete i storstädernas förortsområden.

"Här borde alla upphandla som exempelvis Botkyrka har gjort. De upphandlade trygghetsväktare som finns på plats även på dagtid i skolor, samarbetar med polis och räddningstjänst samt bevakar särskilt brottsutsatta platser. Det är ett helhetstänk som höjer avkastningen på kommunens trygghetsinvesteringar, och gynnar både medborgarna och kommunen i helhet", avslutar Li Jansson.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.