Fotograf: Mark Lennihan

Apple tog nyss ett beslut som kan förändra hela techbranschen – men det finns ett stort problem

Kommer Apple klara att hålla vad de lovar?

Apple har satt ett nytt och oväntat mål för hela techbranschen. Apple vill att alla teknikföretag slutar bryta metaller och mineraler, och istället förlitar sig helt på återvunna material.

Bolaget uppger i sin senaste hållbarhetsrapport att företagets nya mål  är att skapa sina produkter från helt återvunna material, aluminium, koppar tenn och tungsten.

Men det finns en liten hake – Apple vet ännu inte hur detta ska gå till. 

2014 återvanns mindre än 16 procent av det globala e-avfallet och dagens Apple-produkter innehåller endast en liten del återvunnet material. Apples tanke är nu att man ska kombinera återvunna material av hög kvalitet som man köper in från leverantörer, med material från kasserade Apple-produkter som kunderna lämnar in.

Företaget uppger dock att man arbetar för att få fler underleverantörer att gå över till förnybart och hittills ska sju av Apples huvudleverantörer åtagit sig att producera företagets produkter genom att bara använda förnybar energi.

Men eftersom Apple inte uppger hur många leverantörer man har är det svårt att veta hur stor andel de utgör. I hållbarhetsrapporten står också att läsa att Apple för första gången enbart använder sig av material från certifierat ansvarsfullt skogsbruk till sina förpackningar.

Läs originalartikeln på Aktuell Hållbarhet.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST