Fotograf: Gage Skidmore/Flickr // YouTube/CBS

”Trump kommer åtalas – här är de 7 tyngsta orsakerna”

Allan Lichtman var en de få som förutsåg den republikanska presidentkandidatens valseger. Nu spår han att Trump "mycket troligen" kommer ställas inför riksrätten. 

Efter det amerikanska presidentvalet fick Allan Lichtman ett tackbrev från Donald Trump: ”Professorn – Grattis – Du förutspådde det”.

Lichtman, historieprofessorn vid American University, var en de få som förutsåg den republikanska presidentkandidatens valseger. Han har faktiskt lyckats tippa rätt vinnare i de nio val som hållits sedan 1984, genom en systematisk utvärdering av 13 politiska indikatorer.

Vad den nu sittande presidenten la mindre vikt vid i professorns förutsägelse var att den, förutom att förutspå hans seger, även inklderade en varning om ett tidigt uttåg för Trump ur Vita Huset.

I Lichtmans nya bok, ”The Case for Impeachment”, som släpptes tidigare i veckan listas en handfull av Trumps förseelser som med varierande sannolikhetsgrad kan komma att ligga till grund för ett riksrättsåtal:

1)      Maskopi med främmande makt

Anklagelserna om Trump-administrationens maskopi med Ryssland har redan nu fått till stånd ett av de största FBI-utredningarna på länge. Även om inget direkt samband ännu bekräftats, ser Lichtman detta som ett av de mest troliga grunderna för avsättning.

2)       Brott mot mänskligheten

Lichtman säger att Internationella Brottsmålsdomstolen skulle kunna anklaga presidenten för brott mot mänskligheten, då han motsatt sig internationella överenskommelser i klimatfrågan. Det här är mindre trolig grund för åtal, men kan bli aktuellt om Trump beslutar att avsluta USA:s arbete i frågan om global uppvärmning, menar Washington Post. 

3)      Intressekonflikter

Under en intervju med MSNBC i veckan sa Lichtman att det är "mycket troligt" att Trump åtalas i riksrätten eftersom det redan finns tillräckliga grunder på grund av intressekonflikter mellan presidentrollen och hans privata finanser. 

Särskilt känsligt är affärsförbindelserna till Kina. Sedan 2005 har Trumps företag erhållit åtminstone 130 varumärkesskydd i Kina, vilket ger dem möjligheten att använda Trump-namnet i landet. Det spekuleras att dessa varumärken nu blivit en politisk spelbricka i USA:s diplomatiska relationer med Kina och Taiwan. 

”Trump fick precis [38 stycken nya] varumärkesskydd godkända i Kina, direkt efter att han bytt position i fråga om Taiwan”, förklarar professorn till MSNBC. 

4)      Lagöverträdelser tiden före presidentskapet

Lichtman framhåller att liksom i Bill Clintons fall, kan brott som begåtts innan presidentskapet ligga till grund för riksrättsåtal. Enligt Financial Times hade Trump redan innan han nådde vita huset varit inblandad i fler civilrättsliga förfaranden än de tidigare 43 presidenterna tillsammans.

Några brott som skulle kunna leda till riksrätts åtal enligt Lichtman är påstådda brott som: etnisk diskriminering av boenden i bostadskomplex ägda av Trumps fastighetsbolag under 70-talet, bedrägerier vid Trump University, exploatering av papperslösa immigranter i Trumps byggföretag samt modellagentur. För att inte tala om sexuella trakasserier.

5)      Maktmissbruk

Lichtman kallar ageranden såsom Trumps exekutiva order om att bannlysa återinträde till USA för personer från flera länder där majoritetsbefolkningen är muslimer för       ”Trump’s impeachment-friendly impulses”, det vill säga hans reflexaktiga beslut som ökar chansen att bli riksrättsåtalad, enligt Washington Post.

Vidare skriver professorn i sin bok att agerandet inte bara trampade på grundläggande amerikanska traditioner och principer, utan även bröt mot den separation av makt som finns till (mellan domstolarna, kongressen och presidenten) just för att kontrollera maktmissbruk.

6)      Mottagande av förmåner eller gåvor från främmande stater 

Lagen förbjuder den sittande presidenten att motta gåvor eller andra kompensationer från främmande stater. Lagen som avsåg korruption av ambassadörer i utlandstjänst under 1700-talet, har återigen blivit aktuell i fråga om Trump. Tillsynsorganet Medborgare för ansvar och etik i Washington har lämnat in en stämningsansökan där de menar att Trumps hotellverksamhet är en av de kanaler som förser presidenten med betalningar från främmande stater. Det skriver Washington Post

7)      Lagöverträdelser som sittande president

De ovanstående scenarierna, som framhåller anklagelser från såväl tiden innan samt under presidentskapet, gäller enligt Lichtman bara Trumps karriär som affärsman. 

Till The Washington Post säger Lichtman att Trump har ett mönster av att snarast se lagen som vägledande och inte begränsande. Enligt USA Today har Trump stått som målsägande 1900 gånger, svarande 1450 gånger samt varit inblandad i konkurs- eller tredjepartsmål 150 gånger. Lichtman framhåller vidare att Trump har ett mönster av att ljuga, och att det inte är något som började i och med presidentskapet.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Nu störtdyker försäljningen av bostäder i Stockholm
  2. Starbucks-mogulen som ogillar Donald Trump starkt - därför ska Howard Schultz utmana sin fiende om presidentposten
  3. 11 tecken på att du kommer bli mer framgångsrik än du tror
  4. Efter 100 000 simuleringar: AI har svaret på vem som vinner fotbolls-VM – och det är inte Tyskland
  5. Hon gick från studieskulder till miljoner på banken – hennes inkomst har ökat med 2 000% på fyra år
  1. Börsens bästa investmentbolag att köpa just nu
  2. Experten efter valutakraschen: Svenska kronan har blivit manipulerad
  3. Nu störtdyker försäljningen av bostäder i Stockholm
  4. Trendiga airbaghjälmar syns plötsligt överallt – men ett störande problem får cyklister att tveka
  5. Idag slog H&M:s senaste satsning AFound upp dörrarna – här är VA:s dom

För dig som prenumerant