Varför hotas Tesla plötsligt av masstrejk i Tyskland?

Tyska enheten köptes tidigare i år för 150 miljoner dollar för att förstärka produktionen av Model 3.

En strejk hotar att bryta ut vid Teslas robotenhet i Tyskland, Grohmann Engineering, rapporterar Di Digital. Ett av landets största fackförbund, IG Metall, hävdar nu att Tesla betalar 30 procent under genomsnittet till sina arbetare i enheten, och kan komma att utlysa en strejk redan under tisdagen för att tvinga fram en överenskommelse om löner.

Enheten köptes tidigare i år för 150 miljoner dollar för att förstärka produktionen av Model 3. Tesla har en vision om att påskynda övergången till hållbar energi, den missionen är nog inget som fackförbundet IG Metall delar.

Det har Teslas vd Elon Musk framhållit i ett brev till anställda på en nyligen förvärvade tyska robotenheten Grohmann Engineering som Deutsche Presse-Agentur tagit del av.

I brevet gav han samtidigt en jobbgaranti för de anställda på Grohmann. Tesla ser inte framför sig några personalnedskärningar eller uppsägningar under de kommande fem åren. Då Grohmann har en viktig roll för elbilstillverkaren är planen i stället att öka produktion och personal vid Grohmannfabriken i Prüm, meddelade Tesla-vd:n i brevet.

IG Metall har kallats in för förhandlingar om kollektivavtal efter att Tesla förvärvat Grohmann i slutet av 2016.

"Företaget har gett oss ett otillfredsställande bud", sade Patrick Georg på IG Metall till söndagsupplagan av Die Welt. Han lade till att möjligheten till strejk skulle undersökas under innevarande vecka.

LÄS MERFyra stora Tesla-nyheter som du missade under påskhelgen

Vid Grohmann producerar Tesla viktiga maskiner för produktionen av den nya modellen 3 som är tänkt att börja produceras i mitten av 2017.

Enligt IG Metall ligger lönenivåerna för anställda hos Grohmann 25 till 30 procent under standardlönerna i metallindustrin. IG Metall har krävt att Tesla antar kollektivavtalet för metallindustrin samt ett avtal om framtida säkerhet, enligt tysk medierapportering.

IG Metall har inte tyckt att Teslas bud med bland annat 150 euro i månatlig löneökning varit tillräckligt.

Elon Musk har i sitt brev till de anställda förklarat att varje Grohmann-medarbetare utöver det skulle få Teslaaktier till ett värde på 10.000 dollar över fyra år samt en direktbonus om 1.000 euro kontant.

"I slutändan skulle varje anställd hos Tesla Grohmann ha chansen att - med lön och aktieandelar - tjäna tydligt mer än branschgenomsnittet och relativt vad levnadsomkostnaderna i Prüm vanligtvis ligger", framhöll han.

 

 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  2. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  3. Googles innovationschef: Snart kan du koppla upp din hjärna mot molnet och nå oändlig intelligens
  4. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  5. Bud på småbolaget får aktien att tokrusa – när börsen hankar sig över nollan
  1. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  2. Turistmeckats bakgård: Övergivna bostäder i Italien säljs nu för bara 10 kronor
  3. Leif GW efter veckans sanslösa börsklipp: Håller hårt i aktierna – och ska köpa mer
  4. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  5. ”Digitala uppstickare snor kunderna – medan storbankerna kliar sig i huvudet”

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.