Här är Facebooks nya storsatsning — vill ta kål på smartphones och TV

"Det är faktiskt rätt så otroligt när du tänker på hur mycket av de fysiska prylar vi har, som egentligen inte behövs."

På Facebooks årliga utvecklarkonferens F8 avslöjade Mark Zuckerber igår företagets nästa storsatsning för framtiden, AR.

Pokemon Gó är ett tidig exempel av AR, ett digitalt lager på den fysiska verkligheten, som troligen kommer att tillämpas inte bara i underhållning men även inom områden som shopping och utbildning.

Och nu vill alltså Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg göra teknologin till en central del i strategin, för att skapa "en blanding av den digitala och fysiska världen på helt nya sätt", som Zuckerberg sade enligt Business Insider.

Facebook har redan tagit de första stegen för att introducera dess två miljarder användare till olika aspekter av AR. Man har nyligen kopierat de funktioner som fått Snapchat att sticka ut: ansiktsfilter och så kallade ”storys” där man  delar dagens händelser med vännerna via AR-förstärkt video. Dessutom har Facebook sett till att integrera kameror i alla dess plattformar.

I och med Zuckerbergs stora tal igår, inleder Facebook nu officiellt sin satsning för att ”trycka AR framåt”, som en nyckelbit i dess 10-årsplan som publicerades i fjol (se bild nedan).

Samtidigt lanserades vad Facebook kallar världens första öppna plattform för AR. Den så kallade Camera Effects-plattformen  kommer att tillåta vem som helst att bygga deras egna AR-appar, som användarna sedan kan komma åt via Facebook-appens kamera. 

”Det har saknats en plattform för AR och i dag börjar vi att bygga den plattformen tillsammans”, sade Facebook grundaren och vd:n Mark Zuckerberg. 

Draget ses som en direkt attack på Snapchat, den nyligen börslistade sociala medie-appen som tagit ledningen inom AR men som ännu inte har öppnat upp sin plattform för utvecklare. 

Även om Facebooks första steg kan te sig fjuttiga, spås den långsiktiga strategin att föra med sig betydligt större omvälvningar. 

Matt Weinberger på Business Insider skriver att Zuckerberg ämnar utmana jättar som Google och Apple genom att skapa ett ”parallellt universum” för appar och redskap som inte kommer att vara beroende av vare sig Android- eller iOS-operativsystem.

Samtidigt betyder AR-satsningen att Facebook för ett krig mot resten av techindustrin, genom att leda den trend som spås leda till döden av smartphones inom en snar framtid, i förmån för en mycket galnare framtid. Även andra fysiska apparater kommer att bli överflödiga, menar Zuckergerg.

"Vi behöver inte en fysisk TV längre. Vi kan köpa en ’TV’-app för en dollar, rikta den mot väggen och kolla. Det är faktiskt rätt så otroligt när du tänker på hur mycket av de fysiska [prylar] vi har inte egentligen behövs”, sade han till USA Today inför sitt tal på F8.

Zuckerberg gav också försmak inför ”direct brain interface”, det vill säga möjligheten att interagera med den digitala världen med tankens kraft. Men det kommer inte att hända i första taget.

”That stuff is really far out”, sade Zuckerberg.

Här Facebooks övriga lanseringar från tisdagen, enligt Finwire: 

En ny social virtual reality-produkt - Spaces.
I den kan spelarna skapa avatarer för att träffa andra personer i den digitala världen. Tidigare har VR mest varit en teknik som man upplever enskilt. Genom den nya produkten hoppas företaget att de kan göra det till en teknik med mer socialt utrymme. 

Ny sökfunktion till Messenger 
De virtuella assistenter som redan finns i Facebooks chatapp Messenger kan vara svåra att hitta. Därför har Messenger tagit fram en ny "upptäck"-flik och en serie QR-koder som, när de skannas, startar en dialog med en virtuell assistent. QR-koder används oftare i meddelandetjänster i Asien men har inte slagit igenom i USA ännu på samma sätt.

B2B-satsning
Facebook har även utökat samarbetet till att gälla fler partners till företagsversionen av det sociala nätverket. Det fick namnet Workplace när det lanserades i höstas. Nu har ett samarbete inletts med aktörer som Microsoft, Box, Quip and Salesforce för att göra det lättare att dela och organisera filer. Dessutom kommer Workplace att öppnas upp för utvecklare.

Nyheterna presenterades under den första dagen på F8 som fortsätter idag onsdag.

 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.