Fotograf: Fotografer: Alastair Grant / Tim Ireland / TT

Theresa May utlyser nyval i Storbritannien – nu kan hela Brexit-processen kastas om

Junis valresultat kan komma att kasta om Brexit-processen helt och hållet.

Storbritanniens premiärminister Theresa May utlyser nyval till den 8 juni i år. Beslutet om nyval kommer endast tre veckor efter att den formella Brexit-processen inletts.

Theresa May tog över som premiärminister för Konservativa partiet efter brexit-omröstningen förra sommaren. För mindre än en månad sedan dementerade hon möjligheten för ett nyval i år.

"Det kommer inte att hända. Det kommer inte att bli ett allmänt val", sade Mays talesperson den 20 mars.

Men nu har hon vänt kappan, och förslaget om nyval kommer att läggas fram i parlamentet imorgon, med stöd från oppositionsledaren Jeremy Corbyn.

”Vi behöver ett nyval och vi behöver det nu. Jag har kommit till den här insikten nyligen”, säger Theresa May.

Valresultatet kan komma att kasta om Brexit-processen helt och hållet.

Om valet godkänns och May blir utröstad, kommer det fortfarande finnas tid för att styra landet bort ifrån den ”hårda” Brexit som May och hennes Konservativa parti spikade fast förra månaden.  Det scenariot skulle ta britterna ur Europas frihandelsblock, något som av många inom näringslivet anses göra Storbritanniens framtid osäker, skriver BBC.

Ifall Mays konservativa block förlorar, skulle en allians mellan Labour och Liberaldemokraterna kunna dra i bromsen. Det menar Liberaldemokraternas ledare Tim Farron, förespråkare av en mjukare Brexit-variant, som enligt BBC tweetade:

”Det här är er möjlighet att ändra riktningen av ert land. Om ni vill undvika en katastrofal hård Brexit. Om ni vill behålla Storbritannien i [red.anm. Europas] inre marknaden. Om ni vill ha ett Storbritannien som är öppen, tolerant och enat, det här är er chans. Bara Liberaldemokraterna kan hindra en Konservativ majoritet.” 

LÄS MER: Nu försvann just sista hindret för Brexit – här är allt du behöver veta

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST