Fotograf: Privat, Claes Lundkvist/Linköpings kommun

Gick från att driva piercing-studio i Linköping till att bli världens största biohacker – hans implantat ska göra oss till digitala supermänniskor

Jowan Österlund gick från att driva piercing-studio i Linköping till att bli världens största biohacker hans implantat ska göra oss till digitala supermänniskor.

Jowan Österlund, med en liten studio i Linköping, gör människor digitala på riktigt. Eller som han själv uttrycker det: "hands on digitizer".

Efter att ha genomfört över 30 ooo piercingar bytte Jowan Österlund bana för drygt tre år sedan.

"Datorer, teknik, sci-fi har varit starka intressen för mig ända sedan jag var liten. När de biokompatibla implanten kom såg jag en perfekt match mellan mitt yrke och mitt intresse."

LÄS ÄVEN: Nya nördhobbyn: dna-slöjd

Strategin för hans nya företag Biohax var glasklar redan från start – det var inflytelserika chefer som gällde.

"Att få in high-end kunder, vd:ar och cto:s, var viktigt för att få till en förändring snabbt i en svårmanövrerad byråkrati. Om man kan få dem på kroken så får man ett helt annat genomslag."

Genom idogt nätverkande och många telefonsamtal där han pitchat sin vision har han lyckat bra med sin ambition. Den första som fick ett så kallat nfc-chip inoperarat i sin hand var Magnus Glantz, mjukvaruutvecklare på Red Hat. Andra som Fredrik Östbye, Telenor Connexion, och de flesta som sitter på nya Epicenter i Stockholm har följt efter.

"Jag har gjort strax över 1500 implantat nu. Det är flest i världen."

Implantet, som tar en halv sekund att operera in, kan i princip utföra allt som du kan göra med telefonen – öppna och låsa upp dörrar, betala och så vidare.

"Du blir digital helt enkelt. Vardagsinteraktion med det digitala runt omkring dig blir helt sömlöst. Istället för att plocka fram kortet när du ska in genom tunnelbanespärren går det på en millisekund eftersom utrustningen pratar samma språk. Det spar enormt mycket tid och leder till en effektivare logistik."

När vi genomför intervjun kliver han på ett SJ-tåg från Köpenhamn och det blir strul med biljetten – något som snart är ett minne blott om man får tro Jowan Österlund.

"SJ kontaktade mig och jag har satt ihop en grupp, bland annat personer från mediebyrån Mindshare, som ska testa att lägga det på Biohax plattform. Det kommer att ge många ringar på vattnet."

Kostnaden för att göra ett implantat ligger idag på 1500 kronor men Jowan Österlund hoppas att det med större volymer snart ska gå att pressa ned priset.

Det mest spektakulära han gjort hittills var häromveckan när han klev upp på Globens stora scen för att göra operationen live på ett event anordnat av Dustin.

"Det var faktiskt en kille i publiken som svimmade. Nålen vi använder är ju lite större än en vanlig nål men på de där jätteskärmarna ser den helt monstruös ut. Jag såg det inte från scen men fick höra det efteråt."

Annars går det relativt lugnt till när Jowan Österlund opererar. Ingen har hittills dragit undan handen och det värsta som hänt är att det blivit en liten blodfläck på skjortan. Däremot var den en kille som ångrade sig häromdagen.

"Han hade inte haft implantatet mer än tre veckor men kände inte att han hade någon nytta av det. Det är lika lätt att bli av med det som att stoppa in det", försäkrar Jowan Österlund.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. ”Dags att fyndköpa nischbanken som lockar med hög direktavkastning”
  3. Personalslakt på Fingerprint Cards: Tre av fyra får gå från Skånekontoret
  4. Medias iskalla profetia i en notis från 1912 – fick skrämmande rätt om klimatkrisen
  5. Kursexplosion på över 60% i medicinbolaget – efter nytt emissionsbesked
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. Klimatexperten: ”Vi måste börja förbereda oss på att vår civilisation kommer att gå under”
  3. Proffsens svarta lista: 5 aktier du borde sälja innan alla andra gör det
  4. Coca-Cola hoppar på senaste hälsotrenden – ska sälja kombucha
  5. Coca-Colas nya recept för att få fart på försäljningen – cannabis

För dig som prenumerant