Fotograf: Orbital Systems/Press

Varför har Zennström och andra tungviktare just pumpat in 170 miljoner i en liten skånsk startup som gör duschar?

Därför ser tunga investerare stor potential i den här startupen från Malmö.

Vad har Skype-grundaren Niklas Zennström, H&M:s vd Karl-Johan Persson och svenske batterikungen Peter Carlsson gemensamt?

De har alla precis investerat i Malmö-startupen Orbital Systems som gör duschar, i en kapitalrunda på sammanlagt 169 miljoner kronor (15 miljoner pund).

Det som gör bolaget speciellt – och får tunga investerare att se en stark potential – är att deras duschar återanvänder vattnet i ett kretslopp, för att kraftigt minska förbrukningen av onödigt vatten.

”Det finns ingen poäng med att använda 150 liter vatten på en enda dusch när du istället kan använda bara fem. Vi har utvecklat en del fantastisk teknologi i projekt för NASA, men de senaste två åren har vi insett att tekniken fungerar lika bra här som i rymden” säger Mehrdad Mahdjoub, vd på Orbital Systems.

Deras nya produkt ska genom teknik inspirerad av NASA minska vattenförbrukningen med 90 procent – vilket redan har sparat över 10 miljoner liter vatten. Konsumenter beräknas dessutom spara över 13 500 kronor per år på att använda produkten, enligt bolaget.

Prislappen på Orbital Systems nya dusch, som heter OAS, börjar på knappt 26 000 kronor.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.