Fotograf: Niharb/Flickr

Nya uppgifter pekar mot ett enormt, systematiskt problem hos Google

Den mansdominerade tech-branschen hamnar nu under lupp.

Google betalar systematiskt lägre löner till kvinnor än män. Det framgår av en rutinundersökning som det amerikanska arbetsdepartementet genomfört, skriver den brittiska tidningen Guardian.

"Vi har hittat systematiska skillnader till nackdel för kvinnor nästan för hela arbetsstyrkan", säger Janette Wipper, regionansvarig på arbetsdepartementet.

Uttalandet gjordes i en domstol i San Francisco då departementet stämt Google för att få dem att lämna ut fler uppgifter om ersättningar till sina anställda.

Google förnekar anklagelserna och avfärdar kravet från myndigheten. De anför att departementet bara gjort ett uttalande som tech-jätten fått höra först i domstol och att de inte vet hur departementet kommit fram till slutsatserna eller vilka metoder som de använt.

Tidningen sökte Janet Herold för en kommentar som uppger att "utredningen inte är slutförd men att departementet har fått övertygande bevis för en omfattande diskriminering av kvinnor för positioner på Googles huvudkontor".

Google hävdar bestämt att anklagelserna är ogrundade.

Anklagelserna kommer i ett skede när den mansdominerade teknikbranschen står inför en ökad granskning vad gäller könsdiskriminering, löneskillnader och sexuella trakasserier, skriver Guardian.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant