Fotograf: Claudio Bresciani/TT

Det här hände när en stor mobiltillverkare bytte ut 90% av sina anställda mot robotar

Så gick det när en mobiltillverkare bantade nästan alla mänskliga anställda och ersatte dem med robotar.

Det kinesiska Changying Precision Technology Company driver en fabrik som tillverkar mobiltelefoner.

De har bantalet antalet anställda på fabriken från 650 till 60, och har därmed ersatt 90 procent av den mänskliga arbetskraften med 60 robotarmar som jobbar på 10 produktionslinjer dygnet runt.

De kvarvarande anställda övervakar produktionslinjen och datoriserade kontrollsystem. Det skriver World Economic Forum.

Resultatet var en signifikant förbättring ur tillverkarens perspektiv: produktiviteten ökade med otroliga 250 procent, och antalet fel minskade med 80 procent.

Men de 590 anställda som blev av med jobbet fick uppleva något som med all sannolikhet kommer bli allt vanligare framöver – över hela världen.

Kring hälften av allt arbete som vi människor gör idag kommer att vara automatiserat år 2055, det vill säga utföras av robotar, enligt flera rapporter – bland annat från McKinsey Global Institute och Oxford University.

Risken för massarbetslöshet är överhängande.

”Medelklassen kommer försvinna och ersättas av en global klass på 8 miljarder människor med massor av internet och inget att göra” spår författaren Douglas Coupland på framtidseventet Konica Minolta Spotlight i Berlin.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.