En liten firma som funnits på Östermalm sedan 80-talet hade något som Amazon vill åt – och nu har de sålt det för miljoner

En kvinna som driver eget bolag på Östermalm har plötsligt gjort en miljonaffär med e-handelsjätten Amazon.

Amazon är sedan förra månaden ägare till domänen Amazon.se, enligt Internetstiftelsen i Sverige. Det skriver Di Digital.

Domänen har tidigare varit i händerna på det lilla Östermalmsföretaget Amazon AB, som har haft det registrerat sedan 1997. Ägarbytet ägde rum den 8 mars.

Övertagandet kommer efter att Amazon vid flera tidigare fall försökt lägga vantarna på domänen men förgäves. Senast fick man 2014 ett nej av den 59-åriga kvinna som ägde den.

Men nu har man alltså äntligen lyckats få till en överföring och det kan bana vägen för en potentiell lansering av själva e-handelsverksamheten i Sverige.

"Det är rimligt att tänka sig att det handlar om flera miljoner, möjligen uppemot 3 miljoner kronor”, säger Bingo Rimér om prislappen för domänköpet till Breakit.

En talesperson för Amazon har till Di Digital avböjt att kommentera ifall domänköpet i Sverige kan innebära en framtida lansering av e-handelstjänsten i Sverige. Tidigare i veckan kunde samma tekniksajt informera om att Amazon ska plöja ned en miljard kronor i tre datacenter i Mälardalen.

Amazon brukar för övrigt inte alltid vara måna om att ha det specifika landets domän. I Turkiet exempelvis kör man med det tyska domänet, Amazon.de.

Amazon AB registrerades 1988 och verkar inom grafisk formgivning. Bolaget hade 2015 en anställd, och gjorde en vinst på 42 000 kronor. Omsättningen uppgick till en dryg halv miljon.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST