Spaning: Smartphones kommer dö ut om några år – och sätta igång en ny, galen era

Smartphones är inte längre innovativa - så vad är nästa stora grej?

Faxen, VHS-spelare och nummerpresentatören har alla gått samma väg och förpassats till historieböckerna.  Nu är det bara en tidsfråga innan smarta telefoner går samma väg och en era där människan fusioneras med maskiner tar över. 

Business Insiders specialreporter Matt Weinberger sitter i San Francisco och ser redan tydliga bevis på att Elon Musk och bolag som Microsoft, Amazon – samt mängder av startup-bolag – är i full färd med att utveckla tekniker som kommer innebära döden för smarta telefoner, och bana väg för en helt ny verklighet.

Samhället begår ett misstag då man tänker på smarta telefoner som en revolutionerande uppfinning, det är hög tid att byta perspektiv och inse att smarta telefoner bara handlar om krympta datorer med virtuella tangentbord.

Som ett bevis på det menar Weinberger att Samsungs nya modell Galaxy S8 bara handlar om att tekniken har förfinats ytterligare en gång.

Ett betydligt mer intressant tecken i tiden är att S8 skeppas med såväl den virtuella assistenten Bixby som VR-headsetet Gear VR – som Samsung har utvecklat i samarbete med Facebook-ägda Oculus. 

Dessutom tyder allt på att Apples kommande iPhone-modell får rejäla uppgraderingar för virtuella assistenten Siri.

Det är ändå bara början; det bara är några decennier kvar innan världen går in i en era där människa och datorer smälter samman.

Bolag som Microsoft, Facebook, Google och hajpade AR-bolaget Magic Leap är nu i full färd med att skapa tekniskt avancerade lösningar inom Augmented Reality (kombination av virtuell och fysisk verklighet) där tanken är att projicera 3D-bilder direkt på näthinnan.

Apple vill inte vara sämre, utan uppges arbeta med liknande projekt. 

I förlängningen försvinner behovet av skärmar. Prylar som Amazon Echo och Apple Airpod blivit allt bättre i takt med att AI-system som Apples Siri, Samsungs Bixby, Amazons Alexa och Microsofts Cortana blivit allt smartare.

Techbolagen lovar guld och gröna skogar med färre störande moment, i takt med att fysiska verkligheten smälter samman med tekniken.

Ett bra exempel på det är Elon Musks nystartade bolag Neuralink, vars mål är att integrera våra hjärnor med avancerad artificiell intelligens. Där har man redan har fått fram prototyper som kan förbinda hjärnan med en dator.

När den tekniken väl är mogen innebär det slutpunkten för den väg som smartphones har fört in oss på, enligt Weinberg.

Det kommer innebär slutet för en era där ”vi passivt bär på maskiner och början på något som bryggar vår kropp rakt till en ebb och flod av digital information”, skriver Matt Weinberger.

Redan nu har smarta telefoner gett oss en slags superkraft genom obegränsad tillgång till kunskap, visdom och förmågor – men en förstärkning av hjärnan skulle kunna bli den ultimata superkraften.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST