Fotograf: Ted S. Warren

Här är Amazons storartade nya Sverige-planer

Nu ska e-handelsjätten satsa stort i Sverige, på flera orter. Det här vet vi hittills.

E-handelsjätten Amazon med sin molnverksamhet Amazon Web Services, AWS, kommer att öppna tre datacenters i Sverige under 2018. Det framgår av ett pressmeddelande.

Det här vet vi hittills om e-handelsjättens nya storsatsning i Sverige.

  • AWS planerar att ha 16 så kallade infrastrukturregioner runt om i världen varav Stockholm blir ett av dessa.

  • De nya datacenters som planeras kommer att byggas i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm. Hur stora investeringar det handlar om avslöjar bolaget däremot inte.

  • Näringsminister Mikael Damberg (S) välkomnar beskedet från Amazon. Han bedömer att de investeringar AWS gör kommer att stärka Sveriges position i det globala digitala skifte som sker.

    "Deras beslut att etablera en ny region i vårt land är ett erkännande av Sveriges konkurrenskraft inom Europeiska unionen (EU), med de högsta nivåerna av förnybar energi i elnätet i EU, såväl som en världsledande digital infrastruktur och IT-bransch", kommenterar han. 

  • I en intervju med Di Digital konstaterar Andy Jassy, vd för Amazon Web Services, att bolag som Ikea, Nokia, Scania och Telenor använder bolagets tjänster för sin verksamhet. Dessutom är det även vanligt bland flera framgångsrika startups i Norden, så som iZettle, King, Mojang och Supercell.

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST