Krönika: Här är 7 dåliga saker med Facebook som förstör våra liv

Facebook har blivit en naturlig del av våra liv, på gott och ont. Det här är de 7 värsta sakerna med Facebook, skriver digitala medier-strategen Peter Mackhé på Dagens Analys.

1. Troll, närhat och stalkers på Facebook förstör människors liv. Det har gått så långt att Facebook och Polisen har varit tvungna att etablera ett samarbete för att få bukt med problemet. Det har varit ett omdebatterat problem som har florerat på media under en tid nu, och det blir tyvärr inte bättre då man måste blockera vissa dårar.

2. Ingen uppvaktar dig på din födelsedag längre. OK du får massor av meddelanden på Facebook, men hur många ringer, skickar blommor, skapar fester på bemärkelsedagen nu för tiden?

3. Vilka vänner på Facebook är verkligen dina vänner? Hur många kan ha 500+ vänner, kom igen rannsaka er själva och gå igenom er FB kontaktlista och kolla hur många av dessa känner ni egentligen? Jag och säkert många med mig får massor med vänförfrågningar och rent slentrianmässigt svarar man ja för att inte vara oartig.

4. Hackat konto, spam och dina uppgifter på Facebook läcker ut. Din personliga integritet är starkt ifrågasatt på Facebook. Hur många av er har verkligen läst igenom avtalet som ni har med Facebook? Blir ditt konto hackat är det riktigt svårt att lösa problemet. Spam drabbar nu alla Facebook-användare, något som bara företagen tidigare var utsatta för. Men nuförtiden blir även privatpersoner spammade. Dina uppgifter och bilder på Facebook sprids vidare utan att du har kontroll. Dina bilder kan dyka upp i Facebook-annonser utan att du har koll, avtalet med Facebook innebär att de får använda ditt namn och din profil, dina bilder och ditt innehåll på Facebook.

5. Nyheter om släkt och vänner sprids på Facebook innan du får reda på dem. Otäcka saker sprids på Facebook innan du har fått reda på dem. Har någon i familjen insjuknat och är riktigt dålig kan det ha florerat på FB en längre tid innan du har fått reda på det. Otrohetsaffärer kan komma upp på Facebook och den andra stackaren är den sista som får reda på nyheten. Många saker kan läcka ut på Facebook innan man har hunnit kommunicera det med dem som det berör på, det sätt som man hade önskat.

6. Facebook stjäl tid från släkt, vänner och jobb. Facebook säger att amerikanarna spenderar i snitt 40 minuter per dag på Facebook, vilket kanske inte låter som så mycket. Men på 40 minuter hinner du med ett träningspass, en lunch eller en fika med någon som du inte har träffat på länge, kan gå ut och ta ett glas vin med din partner, du hinner göra något med dina barn, du hinner göra den där arbetsuppgiften som du inte hann under dagen.

7. Facebook ger dig dåligt samvete. När alla lägger upp bilder på sina resor, video på sitt heta träningspass eller andra saker som du inte hinner med (då du är inne på Facebook). Allt detta skapar en dålig känsla och man får dåligt samvete för att man inte gör allt det som man skulle vilja göra.

Läs Dagensanalys.se för att alltid ha koll på det senaste i din digitala vardag.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST