Fotograf: Rich Pedroncelli

Elon Musk gjorde nyss ett strategiskt genidrag – som kommer säkra Teslas framtid

Tesla står inför stora utmaningar framöver – här är Musks nya genidrag som ska säkra bolagets framtid.

Elon Musk är en entreprenör som vet vad som krävs för att överleva – det är en av faktorerna som har gjort det möjligt för honom att bygga upp flera bolag med stora ambitioner, och bli miljardär på köpet.

Tesla gick nästan i konkurs 2008, men räddades av en kapitalrunda i sista minuten – där bland annat biltillverkarna Daimler och Toyota fick andelar i bolaget i utbyte mot tillgång till Teslas drivlinor för elbilar.

Nu står Tesla inför en ny, enorm finansiell utmaning: lanseringen av nya Model 3 – det beräknas kosta kring 2,5 miljarder att få modellen till marknaden, vilket motsvarar nästan hela bolagets kassa, skriver Business Insider.

Det har Elon Musk tacklat genom att använde det mest värdefulla Tesla har just nu: bolaget självt samt dess aktier.

Han har låtit den kinesiska teknikjätten Tencent investera i Tesla. Tencent äger nu 5 procent av bolaget, vilket gör dem till den femte största aktieägaren i Tesla, enligt Bloomberg News.

Det är ett smart strategiskt drag av flera anledningar; förutom ett välbehövligt tillskott av kapital är det en gardering för svaga säljsiffror i USA och västvärlden framöver – elbilar utgör endast en procent av nybilsförsäljningen framöver, och Model 3:s framgång händer på huruvida det faktiskt visar sig att det finns en massmarknad för elbilar.

I Kina finns det däremot gott om utrymme för elbilsmarknaden att växa, samt möjlighet för regeringen att satsa på elbilar, enligt Business Insider.

Tencent kan närmast beskrivas som ett konglomerat och är aktiva inom teknik, media och konsumenttjänster. Företaget är bland annat känt för sin omåttligt populära chattapp WeChat som har över 800 miljoner användare.

Att låta Tencent investera i Tesla är alltså en gardering från Musks sida för att säkra bolagets framtid, samt ta in välbehövligt kapital inför lanseringen av Model 3.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.