Professorn: ”AI kommer skapa en massiv, värdelös klass människor”

Det finns en överhängande risk för att AI leder till massarbetslöshet - men det finns en sak som talar mot det, enligt professorn och succéförfattaren.

”Människor tog över världen tack vare sin unika förmåga att tillsammans tro på kollektiva myter om gudar, nationer, pengar och frihet.”

Det säger historieprofessorn och författaren Yuval Noah Harari, som gjorde global succé med boken Sapiens – en kort historik över mänskligheten. I nya boken Homo Deus blickar han framåt.

”[Vad händer] om man kombinerar de här gamla myterna med nya gudalika teknologier, som artificiell intelligens och genteknik. Vad händer med demokratin när Google och Facebook känner oss och våra prefenser bättre än vi själva?” säger han till magasinet Di Weekend.

Han ser att det finns en överhängande risk för att AI kommer leda till massarbetslöshet.

”Vad händer med välfärdsstaten när bruket av AI tränger undan människor från arbetsmarknaden och skapar en massiv, värdelös klass människor?”

En annan framtidsspanare som målar upp dystra scenarion är författaren Douglas Coupland.

”Medelklassen kommer försvinna och ersättas av en global klass på 8 miljarder människor med massor av internet och inget att göra. Att inte ha tillgång till wifi kommer vara den nya fattigdomen.”

Samtidigt är det upp till oss hur vi förvaltar och använder tekniken, menar Yuval Noah Harris, och det är ännu inte förutbestämt hur AI kommer påverka mänskligheten – det är upp till oss att välja.

”Teknik är inte deterministiskt. Vi kan använda flera olika sorters framtider. Till exempel använder vi på 1900-talet tekniken från den industriella revolutionen, som tåg, elektricitet, radio och telefoner för att skapa kommunistiska diktaturer… eller liberala demokratier. Vi valde.”

”Under 2000-talet kommer AI och bioteknik förändra världen, men på vilka sätt är de viktigaste frågorna mänskligheten står inför” säger han till Di Weekend.

Douglas Coupland är mer pessimistisk.

”Jag tror att det helt enkelt kommer finnas färre saker att göra i framtiden, och att vi behöver förbereda oss för det” säger han i ett tal på framtidseventet KM Spotlight i Berlin.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Proffsens varning: Sälj de här 7 aktierna innan det är för sent
  2. Jättelik SAS-strejk rycker närmare – kunder erbjuds omboka sina biljetter
  3. Rekordkvartal får specialisten att rusa på börsen – allt om dagens rapporter
  4. Trump ställde Twitters vd till svars i Vita huset: Varför krymper min följarskara?
  5. Är fri frakt på väg bort inom e-handeln? Zalandos helomvändning kan vara början till slutet
  1. Proffsens varning: Sälj de här 7 aktierna innan det är för sent
  2. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  3. Jättelik SAS-strejk rycker närmare – kunder erbjuds omboka sina biljetter
  4. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  5. Är fri frakt på väg bort inom e-handeln? Zalandos helomvändning kan vara början till slutet

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.