Professorn: ”AI kommer skapa en massiv, värdelös klass människor”

Det finns en överhängande risk för att AI leder till massarbetslöshet - men det finns en sak som talar mot det, enligt professorn och succéförfattaren.

”Människor tog över världen tack vare sin unika förmåga att tillsammans tro på kollektiva myter om gudar, nationer, pengar och frihet.”

Det säger historieprofessorn och författaren Yuval Noah Harari, som gjorde global succé med boken Sapiens – en kort historik över mänskligheten. I nya boken Homo Deus blickar han framåt.

”[Vad händer] om man kombinerar de här gamla myterna med nya gudalika teknologier, som artificiell intelligens och genteknik. Vad händer med demokratin när Google och Facebook känner oss och våra prefenser bättre än vi själva?” säger han till magasinet Di Weekend.

Han ser att det finns en överhängande risk för att AI kommer leda till massarbetslöshet.

”Vad händer med välfärdsstaten när bruket av AI tränger undan människor från arbetsmarknaden och skapar en massiv, värdelös klass människor?”

En annan framtidsspanare som målar upp dystra scenarion är författaren Douglas Coupland.

”Medelklassen kommer försvinna och ersättas av en global klass på 8 miljarder människor med massor av internet och inget att göra. Att inte ha tillgång till wifi kommer vara den nya fattigdomen.”

Samtidigt är det upp till oss hur vi förvaltar och använder tekniken, menar Yuval Noah Harris, och det är ännu inte förutbestämt hur AI kommer påverka mänskligheten – det är upp till oss att välja.

”Teknik är inte deterministiskt. Vi kan använda flera olika sorters framtider. Till exempel använder vi på 1900-talet tekniken från den industriella revolutionen, som tåg, elektricitet, radio och telefoner för att skapa kommunistiska diktaturer… eller liberala demokratier. Vi valde.”

”Under 2000-talet kommer AI och bioteknik förändra världen, men på vilka sätt är de viktigaste frågorna mänskligheten står inför” säger han till Di Weekend.

Douglas Coupland är mer pessimistisk.

”Jag tror att det helt enkelt kommer finnas färre saker att göra i framtiden, och att vi behöver förbereda oss för det” säger han i ett tal på framtidseventet KM Spotlight i Berlin.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Proffsen tror på kursuppgångar i år: "Farligt att tänka att börsen toppat"
  2. Tipset: Fyndläge i Nordea efter kursraset – ”maffig direktavkastning”
  3. Så brädade han konkurrensen i ”världens hårdaste yrke” – slog alla rekord som dammsugarförsäljare
  4. Ny konkurs på fastighetsplattformen Tessin
  5. Pewdiepies följarskara ökar med 700% i fajten mot indiska utmanaren
  1. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  2. Länsförsäkringar och Swedbank höjer bolåneräntor
  3. Så brädade han konkurrensen i ”världens hårdaste yrke” – slog alla rekord som dammsugarförsäljare
  4. Svensk-brittiske miljardären: ”EU-kommissionen har lurat byxorna av Theresa May”
  5. Här är det klart vanligaste jobbet miljardärerna hade innan de blev snuskigt rika

För dig som prenumerant