Varför lämnade 30-åringen plötsligt toppjobbet på H&M – för ett krypin och en hängmatta i Rio?

Philip klättrade snabbt till ett toppjobb på H&M och hade en lysande karriär framför sig men nu sover han i en hängmattta i Rio. Vad var det som fick honom att lämna allt?

Känslan hade gått och gnagt i honom flera år. Något var fel.

Det hjälpte inte att Philip Jonzon Jarl, en av VA:s Supertalanger 2013, vid blott 27 axlat rollen som finanschef för H&M:s produktionsintensiva verksamhet i Bangladesh.

Det hjälpte heller inte att han senare fick jobbet som Lease Manager för H&M i Barcelona vilket innebar att han förhandlade butikskontrakt på miljontals kronor.

Det spelade heller ingen roll att han på fritiden kunde åka runt i en Jeep Wrangler med öppet tak och käkade goda middagar, eller att han bodde i en sekelskifteslägenhet i Barcelonas mer fashionabla delar.

Nej, rösten från hans inre blev till slut så stark att han efter att ha passerat 30-snåret inte såg någon annan lösning än att säga hej då till sitt gamla liv i jakten på att finna sin passion.

Idag sover han i en hammock i en pyttelägenhet i Rio de Janeiro.

Philip Jonzon Jarl skriver en blogg om det hela, och kallar projektet för The Last Percent. Bloggens budskap säger allt: "Att riskera allt för den där svårfångade sista procenten av perfekt lycka".

Han berättar att det alltid har varit viktigare vad han känner, och hur han har mår, än vad han gör – och har redan vissa tankar kring vad projektet skulle kunna leda fram till.

"Jag tror att det landar vid att jag ägnar mig åt att inspirera andra människor till att leva ett rikare liv. Om det sker genom coachning, skrivande eller något annat återstår att se".

Det mesta av sparpengarna från hans välbetalda år på H&M har gått till resor, men han räknar med att det lilla som finns kvar ändå ska räcka i ett år. Det är ingen slump att han signerar sina bloggar med "All Love No Fear".

Philip Jonzon Jarl hävdar att just rädsla får många att avstå från att söka sin verkliga passion i livet. I ett blogginlägg skriver han hur betryggande det kan kännas för många när man vet att ens liv är säkrat några år framåt genom studier eller jobb. Men Philip är ingen trygghetsnarkoman.

"Det är att leva på gränsen som ger spänning i livet. Livets upp- och nedgångar ger starkare känslor då".

Tre ledstjärnor driver honom: passion, att göra något för världen och att ägna sig åt något som skänker verklig glädje.

Men allt ställdes på sin spets när han inte bara skulle göra sig av med sin älskade Jeep, utan också sekelskifteslägenheten – utan att ens vara säker på att ha tak över huvudet.
"Lägenheten hade högt i tak och höga fönster och jag stormtrivdes. Så det var ett sjukt tufft beslut att lämna den".

Han är dock van vid kärva förhållanden från uppväxtåren i Malmö. Föräldrarna splittrades redan när han var två, och hans ensamstående mamma jobbade långa timmar med att boka resor åt affärsfolk för att få ihop ekonomin. Philip växte upp på gården mellan lägenhetshusen i multikulturella Malmö, där han fick lära sig att anpassa sig tidigt.

"Jag tror att det kan ha bidragit till att jag nog har lite enklare än andra att gå utanför min bekvämlighetszon".

Det fanns heller ingen studietradition - mamma och pappa hade inte ens läst klart gymnasiet. Så hade det inte varit för att mamma ville att han skulle få bättre möjligheter i livet hade han kanske aldrig fått den motivation som krävdes för att ta sig in på Handels.

"För mamma var det viktigt med min skola och jag fick redan som 5-åring lära mig både grundläggande matematik och att läsa. Så jag har känt att jag har ett försprång redan från dag ett".

Familjen hade visserligen ont om pengar, men det lilla som från gång till annan kunde bli över gick till rabatterade resor via mammas jobb. Philip säger att "hennes nyfikenhet på andra världar och kulturer smittade av sig".

Efter att ha studerat på Handels tog han jobb på H&M, i Bangladesh.

"Det kändes som att komma till en annan planet, men det jag älskade med Bangladesh var att det bara räckte med att gå ut genom dörren för att få ett livsäventyr. Jag kunde ofta vara den första vita människa de mötte".

Sedan slog slumpen till: hans chef befordrades till Hong-Kong. Philip Jonzon Jarl fick därmed rollen som Country Controller och kunde trots sin ringa ålder kamma hem en månadslön på 8 000 euro, inklusive boende.

Livet i ett land utan trottoarer, barer och kaféer gjorde dock till slut att hans längtan till Västvärlden blev så stark att han valde att överge Asien – trots att han sågs som het kandidat till ett chefsjobb i Hong Kong.

När han i stället började som Lease Manager på H&M i Barcelona kunde han ofta få pikar från "gubbar" som var förvånade över att en så ung man förhandlade om mångmiljonavtal.

Karriärmässigt hade Philip fram till tiden i Barcelona gjort som många andra mitt i karriären. Det vill säga hela tiden planerat för nästa steg. När han till slut tog mod till sig och lämnade sitt gamla liv gav arbetskamraterna en ryggsäck, en bok om Don Quijote och ett ljus med budskapet att "alla äventyr startar med ett ja" i avskedsgåva.

"Jag vet inte varifrån det kommer, men jag har alltid haft en stark tro på mig själv och att jag kommer att klara mig. Jag kände att det viktigaste var att lyssna till mitt eget hjärta och inte på vad samhället tycker att man borde göra".

Som säkerhetsåtgärd ifall pengarna skulle tryta utvecklar han affärsidéer vid sidan av, men dessa befinner sig på ett tidigt stadium.

"Det kan visa sig att det flyger, men redan nu vet jag att det inte är det jag vill ägna mig åt till 100 procent".

Philip Jonzon Jarl tycker att det allra jobbigaste med sitt projekt var att ge upp sin finansiella säkerhet. Drabbas han av tvivel, vilket sker från gång till annan, målar han upp en bild av sig själv på dödsbädden. Allt för att påminna sig om att han inte vill ligga där och fråga sig "tänk om".

"Kan jag lämna jordelivet utan ånger och har gjort världen lite bättre kommer jag att känna mig nöjd".


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST