Fotograf: Fotograf: Fresco News/Mark Beach

Nu krisar världens högst värderade startup – här är allt som gått fel på bara några veckor

Uber är värt över 600 miljarder kronor. Men på bara några veckor har bolaget hamnat i en allt djupare kris – det här är varför.

 • Den 19 februari uppmärksammades bolagets arbetskultur när en tidigare anställd mjukvarutuvecklare anklagade Uber för att vid upprepade tillfällen ha ignorerat förekomsten av sexuella trakasserier, skriver Bloomberg.

 • Den 22 februari kom en rapport från New York Times som pekade mot att ett strukturellt problem med sexuella trakasserier, samt att anställda tog kokain under ett företagsevent.

 • Dagen efter stämde Google – via självkörande bil-bolaget Waymo – Uber för stöld av affärshemligheter. Och investerarna Freada och Mithc Kapor anklagade över för att inte göra något åt arbetsplatskulturen, skriver Business Insider.

 • Den 24 februari fick Uber dementera att de håller på att gräva upp information för att smutskasta den förre anställda som anklagat bolaget för sexuella trakasserier. Samma dag kom det fram att det inte var den mänskliga faktorn som orsakade att Ubers självkörande bil körde mot sex rödljus, enligt New York Times.

 • Den 27 februari avgick en av Ubers högt uppsatta ingenjörer, Amit Singhal, efter att det framkommit att han anklagas för sexuella trakasserier på sin förra arbetsplats: Google.

 • Den 28 februari dyker det upp en video på när Travis Kalanick tar en Uber Black, och hamnar i bråk med chauffören – som anklagar Kalanick för att driva ner priserna, vilket sätt hård ekonomisk press på förarna. När chauffören säger att han har gjort stora förluster på grund av Ubers prispress tappar Kalanick humöret, skriver Bloomberg.

  ”Vissa människor tar inte ansvar för sin egen skit. De skyller allt i sina liv på någon annan. Lycka till!” Varpå Uber-vd:n lämnar bilen och slänger igen dörren.

 • Den 1 mars rapporterar Wall Street Journal att Ubers rival Lyft försöker ta in 500 miljoner dollar för att försöka kapitalisera på Ubers motgångar och vinna marknadsandelar.

 • Den 3 mars rapporterar New York Times att Uber har använt en hemlig teknologi – som de kallar för Greyball – för att undvika myndigheter i USA och Frankrike.

 • Den 20 mars blev det klart att Ubers direktör Jeff Jones lämnar taxiappbolaget efter bara sex månader på tjänsten, enligt Recode. Enligt uppgift ska Jeff Jones ha valt att avstå vidare tjänst på Uber på grund av de stora kontroverserna kring bolaget. Dessa ska ha varit för många för honom, och efter att förare under en frågerunda nyligen uppgett sitt rejäla missnöje bestämde han sig för att det var dags att kasta in handduken.

 • I helgen var Ubers självkörande Volvo involverad i en krasch i amerikanska delstaten Arizona, vilket rapporterades av bland annat Bloomberg. Uber kände sig tvingade att tillfälligt de stoppa de själkörande testerna.

 • Den 18 april kommer Uber att helt lämna Danmark, rapporterar Børsen.Det är den nya taxilagen i Danmark som ligger bakom beslutet. Lagen innebär bland annat att alla taxibilar ska ha taxameter.Ubers beslut väntas påverka 2 000 förare. Företaget uppger även att man har 300 000 användare i landet.

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST