5 enkla sanningar som gjort vanliga svenskar till miljonärer

Det går att bygga förmögenhet även som småsparare - genom att följa ett par enkla principer.

Boken "Så här kan alla svenskar bli miljonärer", skriven av Spiltan-grundaren Per H Börjesson, kom ut 2008. De enkla och handfasta knepen som på sikt sades göra läsarna till miljonärer fick ett enormt genomslag hos det svenska folket och boken blev snabbt en stor succé.

Många läsare har nu hunnit anamma bokens filosofi, och faktiskt lyckats skrapa ihop miljonförmögenheter. Idag - åtta år efter boklanseringen - hör folk av sig till Börjesson via e-post eller twitter, tackar för råden och berättar att de verkligen blivit miljonärer.

"En person som hörde av sig hade blivit miljonär innan 30, men då hade sparbeloppet varit cirka 7000 kronor per månad och vi hade haft åtta är av stark börsuppgång", säger Börjesson och fortsätter:

"Om man skippar Postkodlotteriet och satsar 160 kronor varje månad i en aktiefond som stiger med 10 procent om året tar det 41 år att bli miljonär. När man månadsparar är man säker på att bli miljonär, men man vet bara inte hur lång tid det tar."

Så hur ska man göra för att bli miljonär? Här är Per H Börjessons fem enkla principer:

 1. Börja varje månad med att spara 10 procent till dig själv.
 2. Ha lägre kostnader än intäkter varje månad.
 3. Köp aktier eller aktiefonder. Om man köper egna aktier är investmentbolag ett bra alternativ.  För fonder skall man välja indexfonder eller aktiva fonder som verkligen är aktiva.
 4. Behåll innehaven. Bäst är att aldrig sälja alla aktierna, men man kan också använda kapitalet till en kontantinsats för en egen bostad eller en drömresa.
 5. Var försiktig när du lyssnar på mäklare och rådgivare.

"Följ ovanstående principer och ha inte för bråttom, så har du stora möjligheter att bygga upp en förmögenhet", menar Per H Börjesson som även bjuder på sina bästa investeringstips för långsiktiga placeringar:

Fina investmentbolag:

 • Investor
 • Industrivärden
 • Latour
 • Lundbergföretagen
 • Berkshire Hathaway
 • Spiltan

Bra indexfonder:

 • Avanza Zero
 • Nordnet Superfond

Avslutningsvis lyfter Per H Börjesson inte helt otippat, även fram den egna fonden Spiltan Aktiefond Investmentbolag.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST