Fotograf: Maria Uhr

Det kommer snart saknas 1 miljon programmerare i Europa – så ska hon lösa problemet

Om tre år kommer det saknas 1 miljon programmerare i Europa här är några som försöker göra något åt det.

Enligt en rapport från EU-kommissionen kommer det att saknas en miljon programmare i Europa år 2020. Och svenska företag har redan idag svårt att hitta rätt personal.

Samtidigt breder ungdomsarbetslösheten ut sig och ca 160 000 ungdomar i Sverige går arbetslösa.

KodCentrums generalsekreterare Emelie Dahlström menar att digital delaktighet är viktigt ur ett demokratiskt perspektiv.

”Vi har bara sett början av digitaliseringens påverkan på samhället. För att få en hållbar utveckling måste barn och unga måste ges möjlighet till att lära sig programmering, kodning och digitalt skapande på ett inkluderande sätt.”

”Därför skapar vi samverkan mellan näringslivet, skolan och ideell sektor så att det blir tillgängligt utan avgifter, och med riktiga programmerare som delar med sig av sina kunskaper” säger Emelie.

KodCentrum, som startades 2014, är en ideell förening med verksamhet i hela landet. Syftet är att gratis introducera barn och unga till programmering och digitalt skapande. Skapandet bygger på öppet programmeringsspråk från MIT, Scratch, och det kan beskrivas som att lägga ett digitalt pussel.

Efter introduktion kan alla lära sig vidare genom Kodboken.se. Verksamheten baseras på att volontärer med stora kunskaper lär 9-13 åringar möjligheter att konkret skapa exempelvis digitala berättelser och musik i Kodstugor eller på "Barnhack".

Det är en lång kö av barn som väntar för att få komma med i KodCentrums verksamheter. Samarbeten och studiebesök på arbetsplatser som Spotify, Google, Microsoft, Sigma och IBM ger möjlighet för företagen att visa upp hur de jobbar, och samtidigt plocka hem nya insikter och kunskaper från de unga besökarna som är den framtida arbetskraften på bolagen.

”Vi ser till att söka upp de barn och unga som utan oss riskerar att hamna utanför ett aktivt deltagande i digitaliseringen. Just nu pågår en av våra största ’hackatons-barnhack’ i Stockholms Stadshus. Där ska hundratals barn skapa nya digitala hjälteberättelser, som sedan kan spridas vidare öppet i hela samhället. Då visar vi att alla kan programmera oavsett om man inte kunde något från början. Alla kan lära sig om de ges möjlighet” avslutar Emelie.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST