Fotograf: Mattias Schrader

Här är Bill Gates nya miljonsatsning

Bill Gates är en av storinvesterarna bakom en ny sorts snabbmatsprodukt: ”blodiga” växtbaserade hamburgare.

Bill Gates är en av storinvesterarna bakom en ny sorts snabbmatsprodukt: ”blodiga” växtbaserade hamburgare.

Det handlar om hajpade Silicon Valley startupen Impossible Foods, som sammataget dragit in 1,6 miljarder kronor i riskkapital från - förutom Gates - Google Ventures och Khosla Ventures. Företagets vd och grundare Pat Brown sade nyligen att företagets första fabrik, som ska ha kapacitet att producera fyra miljoner burgare i månaden, ”är födelseplatsen för en helt ny industri.”

Kapitalet ska användas till massproduktion  Impossible Foods planerar att förse sin blodiga veganbiff till över ett tusen restauranger framöver. Det skriver Business Insider.

Deras burgare har redan nått en kultstatus bland hälsomedvetna konsumenter. Många har faktiskt vallfärdat från övriga USA till en av de åtta restauranger i Kalifornien där burgaren tills vidare serveras. 

Den veganska biffens huvudsakliga proteinkällor är vete, potatis, soja och jäst, medan fettet kommer från kokosnöt. Olika växtbaserade fibrer och näringsämnen ska ge den en köttaktig konsistens; samt en doft och smak som liknar kött.

Brown, som är utbildad till molekylärbiolog och före detta föreläsare på Stanford, talar om en helt ny trend som gör det nödvändigt att hitta på alternativa källor till köttprodukter. 

”Att kött måste vara gjort från djur har aldrig varit den viktigaste egenskapen. Det har helt enkelt varit oskiljaktigt från det konsumenter värderar, vilket är [köttets] smakrikhet, näringsmässiga innehåll, och så vidare”, sade han till Business Insider.

Business Insiders skribent fick möjligheten att testa på en Impossible Foods burgare, och sade att den stora skillnaden gentemot en vanlig burgare är att köttet har en något segare, ”svamp-aktig” konsistens. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST