Douglas Coupland myntade begreppet Generation X

Framtidsförfattaren: “Att jobba 9 till 17 är barbariskt – det är som barnarbete på 1800-talet”

Varför har vi fortfarande en traditionell jobbvecka? Det frågar sig framtidsförfattaren och konstnären Douglas Coupland.

”Människor är inte byggda för framsteg – kanske lite små förändringar här och där, lite anpassningsbarhet, men inte det vi upplever kollektivt just nu. Inget djur är byggt på det viset.”

Det skriver författaren och konstnären Douglas Coupland i Financial Times. Ett av hans stora signum är framtidsspaningar – när han 1991 gav ut boken Generation X (som myntade begreppet) etablerades ett nytt sätt att sätta fingret på en hel generation.

När han talar på framtidseventet Konica Minolta Spotlight i Berlin försöker han sätta fingret på vad som händer just nu.

”Vi har aldrig varit smartare, men aldrig känt oss dummare”, konstaterar Douglas Coupland.

”Du behöver inte komma ihåg hur du tar dig till flygplatsen, du behöver inte komma ihåg något. Alla våra upplevelser är konstgjorda. Den enda organiska upplevelsen du hade idag är din frukost och lunch, samt pendlingen till och från jobbet. Data har ersatt organiska upplevelser."

Det är lätt att bli smått dystopisk av Douglas Couplands framtidsvisioner. Att automatiseringen kommer ta över jobben är alla överens om – men när det gäller att försöka fastställa i vilken utsträckning, och vad påföljderna blir för arbetslivet, finns det än så länge bara mer eller mindre kvalificerade gissningar att tillgå.

”Det är ofrånkomligt att allt fler människor kommer att få mindre att göra. Det är kanske bra – kanske gör folk för mycket just nu. Det har blivit allt mer värdefullt att kunna koppla ifrån och inte göra någonting – men det är stor skillnad på att inte göra någonting, och att inte ha något att göra” säger Coupland inför publiken som lyssnar på honom i den mest Berlinska lokal du kan tänka dig: en upprustad industrilokal. Douglas röst studsar runt de kala betongväggarna och är stundtals svår att urskilja.

Vissa har en optimistisk framtidssyn som går ut på att automatiseringen inte leder till massarbetslöshet, utan snarare ett omfördelande av arbetskraft och kunskap till nya områden.

Douglas Coupland är inte en av dem.

”Jag är pessimist… jag tror att det helt enkelt kommer finnas färre saker att göra i framtiden, och att vi behöver förbereda oss för det.”

Industriella revolutionen gav oss helger – den digitala revolutionen kommer att ta bort dem igen, säger Douglas Coupland. Den traditionella jobbveckan blir upplöst.

“Att jobba 9 till 17 är barbariskt, det är som barnarbete på 1800-talet. I framtiden kommer alla dagar vara onsdag, inget schema, inga möten, ingenting. Dagarna kommer flyta samman.”

Och när det händer kommer det inte längre gå att dra någon distinktion mellan arbetarklass och medelklass – det blir helt enkelt en uppdelning mellan de uppkopplade, och inte uppkopplade.

”Medelklassen kommer försvinna och ersättas av en global klass på 8 miljarder människor med massor av internet och inget att göra. Att inte ha tillgång till wifi kommer vara den nya fattigdomen.”

Den globala populationen uppgår just nu till strax under 8 miljarder, enligt FN – men väntas nå strax över 11 miljarder till år 2100.

Men när de flesta är uppkopplade blir det digitala också mindre värdefullt i sig – för att vara attraktiv på jobbmarknaden måste du sitta på applicerbara kompetenser utöver det som alla redan kan.

“Vinnarna då kommer bli dem som har faktiska kompetenser” säger Douglas Coupland.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST